Svensgaard ny leder av Barentssekretariatet

Svensgaaard overtar etter Rune Rafaelsen, og skal til å begynne med pendle til Kirkenes. (Foto: Marit Markussen/Troms fylkeskommune)

Barentssekretariatet har i formiddag offentliggjort at det er Pia Svendsgaard (Ap) som overtar toppjobben som sekretariatsleder. Hun tiltrer 1 november.

- Med denne ansettelsen har vi fått en leder som har en solid innsikt i nordnorske politiske problemstillinger, sier styreleder Stein Ovesen i Barentssekretariatet.

Når Svensgaard tiltrer den seksårige åremålsstillingen, blir det som etterfølgeren til Rune Rafaelsen. Svensgaard bor i dag i Tromsø, men skal i første omgang pendle til Kirkenes, før hun ifølge Nordlys etter hvert vil flytte til byen hvor Barentssekretariatet er lokalisert.

 

Spennende jobb

- Det er absolutt en av de mest spennende jobbene i Nord-Norge. Min ambisjon er å videreføre det gode arbeidet som er gjort i Barentssekretariatet, sier hun, og legger til at de har en veldig god stab.

Sekretariatet eies av de tre nordligste fylkeskommunene, og finansieres i all hovedsak av Utenriksdepartementet. Inneværende år er sekretariatet også tildelt rundt 37 millioner kroner i prosjektmidler.

Svensgaard har bakgrunn som fylkesrådsleder i Troms og leder av Barents regionråd.

- Som fylkesrådsleder hadde jeg ansvaret for det internasjonale arbeidet til fylkeskommunen. Da var Barentssekretariatet det vi jobbet mest med, sier hun.


Samarbeid viktigere enn noen gang

Samarbeidsprosjekter mellom Norge og Russland utgjør en viktig del av jobben, og  Svensgaard er tydelig på at det også følger en del utfordringer med den.

- Det er en spesiell situasjon som følge av uroen i Ukraina og Russlands agering der. Jeg tenker at det gir enda sterkere utfordringer til Barentssamarbeidet, og at folk-til-folk-samarbeidet blir viktigere enn noen gang for å holde kanalene åpne, sier hun.
 
Når søknadsfristen til jobben gikk ut i slutten av april var det til sammen 24 søkere til jobben Svendgaard nå har fått.

Partikollega og fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, var raskt ute med en gratulasjon når nyheten ble kjent i dag.

- Svensgaard er en erfaren og dyktig person som vil bringe kunnskap og viktige nettverk inn i Barentssekretariatet. Det vil komme landsdelen til gode. Jeg ser frem til et fruktbart samarbeid med den nye lederen av sekretariatet, sier han i en pressemelding.



Tags