- Norge må stenge kullgruvene på Svalbard

Christiana Figueres mener Norge bør stenge gruvevirksomheten på Svalbard. Foto: Wikimedia/Elekhh

Kulldrift på Svalbard harmonerer dårlig med det Svalbard ellers representerer gjennom klimaforskning. Det mener FNs klimasjef Christiana Figueres. 

Hun mener Norge bør stenge kullgruvene på Svalbard.

Figueres er en deltakerne på klimakonferansen Ny-Ålesund Symposiet som går denne uken. Hun liker seg på øygruppen, men har lite til overs for gruveaktiviteten. Til NRK uttaler hun at: 

- Gruveaktiviteten her harmonerer dårlig med det som Svalbrd ellers står for - nemlig klimaforskning. Dette passer svært dårlig sammen, sier hun. 

Figueres tror Norge vil stå sterkere i det internasjonale klimaarbeidet dersom gruvedriften avvikles. Hun sier i fortsettelsen at norske myndigheter har en glitrende mulighet til å vise verden hvordan dette kan gjøres på en måte som er rettferdig for lokalbefolkningen. 

- De kan bidra til økonomisk bærekraftig omstilling og på en slik måte sikre at suvereniteten over øygruppa blir ivaretatt. Det må gjøres på en strategisk riktig måte, sier hun.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier at dette er en vanskelig sak. Norge står overfor et dilemma hvor Kulldriften på Svalbard har vært og er en viktig del av grunnlaget for norsk tilstedeværelse, samtidig er man fullstendig klar over at kull ikke er en del av lavutslippssamfunnet.  

 

Også Miljøpartiet De Grønne mener gruvene på Svalbard må stenges ned. 

Les også hva våre kommentatorer skriver om kullet på Svalbard: 

Hva alle vet

Suverene Norge 

Tags