Putin gir gass i Kina

Gassavtalen ble underskrevet i Shanghai i går, og her var både Russlands president Vladimir Putin (bildet) og hans kinesiske kollega Xi Jinping til stede. (Foto: Wikimedia Commons)

Russlands president Vladimir Putin beiler stadig etter samarbeidspartnere i Asia. I går applauderte han signeringen av en historisk avtale som gjør at Russland nå blir den største gassleverandøren til Kina.

Avisen The Moscow Times beskriver avtalen mellom det russiske energiselskapet Gazprom og China National Petroleum Corp som etterlengtet. Samtalene om et mulig samarbeid har pågått i flere år.

 

Verdt et halvt oljefond

Avtalen skal være verdt 400 billioner dollar, noe som ifølge Reuters skal tilsvare rundt 2300 milliarder norske kroner. Til sammenligning passerte det norske oljefondet 5000 milliarder kroner tidlig i desember i fjor.

Samarbeidet sikrer ikke bare verdens største energibruker en ny kilde til renere drivstoff – den åpner også opp et nytt marked for russerne - i en tid hvor de europeiske landene skuer til andre steder å hente energien sin fra.

Både Russlands president Vladimir Putin og hans kinesiske motstykke Xi Jinping var til stede når avtalen ble underskrevet i Shanghai i går, før åpningsseremonien til den fjerde konferansen om samarbeid og tillitsskapende tiltak i ASIA (CICA).

 

En politisk triumf

The Moscow Times kaller avtalen en politisk triumf for Putin, som stadig beiler etter nye samarbeidspartnere i Asia. Dette med bakgrunn i at flere kunder i Europa forsøker å redusere avhengigheten av russisk gass, etter Russlands annektering av Krim.

En kilde i den russiske gassindustrien sier til avisen at det var nettopp denne situasjonen som gjorde at det i slutten av forhandlingene var kineserne som satt med de sterkeste kortene.

 

Historisk

- Dette er i alle høyeste grad en historisk begivenhet for gass-sektoren i Russland og det tidligere Sovjetunionen, sier den samme kilden som også slår fast at dette er den største kontrakten som russisk gassindustri noen gang har inngått.

Det skal ikke ha vært enkelt å komme i mål med avtalen, fordi kineserne er tøffe forhandlere.

- Med gjensidige løfter klarte vi å komme til ikke bare akseptable, men ganske tilfredsstillende vilkår i kontrakten, for begge parter. Begge var på slutten fornøyd med kompromisset vi kom frem til på pris og andre vilkår, uttaler den samme kilden.

Gassen skal transporteres gjennom en ny rørledning som linker gassfelt i Sibir til den kinesiske grensen.

Det russiske energiselskapet Gazprom er verdens største gassprodusent, og med gårsdagens avtale blir de nå den største gassleverandøren til Kina.

HNN skrev i forrige uke at Ukrainakrisen kan gjøre Nord-Norge til en viktig energipartner for EU.  

Tags