Widerøe må kutte 200 millioner

Widerøe må kutte 200 millioner kroner. Foto: Linda Storholm

Mindre lønnsomhet fører til et kuttkrav på 200 millioner kroner for Widerøe. 

Lønnsomheten i selskapet ble mindre da SAS solgte seg ut i fjor høst. Nå krever de nye eierne med Torghatten i spissen at selskapet kutter 200 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv. 

Har godtatt lønnskutt

Fagforeningene i til pilotene og de kabinansatte har allerede godtatt et kutt på 40 millioner kroner selv om det er to år til neste forhandlingsrunde. Konkret innebærer det at lønnsnivået til kabinansatte og piloter kuttes med tre prosent.

Klatring på lønnsstigen fryses i tolv måneder og nyansatte får lavere lønn og flere arbeidstimer. Det siste gir en besparelse på 25 prosent sammenlignet med dagens kontrakter. 

- Vi har jobbet i det stille og jeg opplever stor forståelse internt. Partene har vist ansvar og streik har heldigvis ikke vært et tema, sier administrerende direktør Lars Kobberstad til DN. 

Holder ikke

Kuttene som er avtalt med de ansatte holder ikke til å innfri kuttkravet, men er et skritt i riktig retning mener Kobberstad. Han forteller at selskapet nå snur hver stein for å finne nye innsparinger som skal forbedre resultatet med 200 millioner kroner. 

Flyselskapet hadde fram til 2011 en driftsmargin på over 10 prosent, men denne falt til tre prosent ifjor. En stor del av dette skyldes en ny pensjonsmodell for piloter og kabinansatte som kom på plass i fjor. I følge Lars Kobberstad har den gamle modellen i SAS skjult en stor ekstrakostnad. 

Uten pensjonsregningen ville utviklingen i selskapet vært positiv, men Widerøe kommer ikke unna at denne regningen kommer flere år på rad. 

Målet er å sitte igjen med et overskudd på 200 til 250 millioner kroner årlig. Et overskudd som skal sikre finansiering av nye fly som kan erstatte dagens Dash-8-fly. 

 

 

Tags