Uvanlig redningsoppdrag

Twitterfeeden til HRS under aksjonen søndag. (Skjermdump)

Økt beredskap på Svalbard gjorde det mulig å gjennomføre en høyst uvanlig redningsaksjon søndag.

Sysselsmannens helikopter hentet en pasient om bord i en fiskebåt øst for Bjørnøya, omlag 500 kilometer fra Longyearbyen. Deretter gikk turen til Universitetssykehuset i Nord-Norge, i Tromsø. Distansen ble rundt 1200 kilometer, og tilsvarer Oslo-Tromsø, eller Oslo-Luxembourg i følge en tweet fra Hovedredningssentralen Nord-Norge. 

Meldingen kom like før klokken 0930 søndag morgen og gikk ut på at en person om bord i en fiskebåt var blitt syk og trengte lege. Da helikopteret kom ut til båten anbefalte legen som var med helikopteret at pasienten ble fraktet direkte til Tromsø. 

Før ferden gikk til Tromsø var helikopteret nede på Bjørnøya og fylte drivstoff. Fra Bjørnøya til Tromsø er det omkring 520 kilometer. 

- Dette er en uvanlig situasjon. Vanligvis flys pasientene til Svalbard og fraktes videre derfra med ambulansefly til fastlandet, sier førstebetjent hos Sysselmannen, Per Andreassen til NRK

Siden april har Sysselmannen hatt to likeverdige redningshelikoptre i stedet for ett. Dermed kan et slikt langvarig redningsoppdrag gjennomføres uten at beredskapen på øygruppen er totalt nede i tiden aksjonen pågår. 

Da Super Puma-maskinen landet i Tromsø søndag ettermiddag kl1530 hadde det vært i aksjon i sju timer. 

Tags