Gir åtte millioner til krigsmuseum

LKAB bidrar med 8 millioner kroner til nytt bygg og utstillinger til Narviksenteret med Røde kors Krigsmuseum. 

LKAB og Narviksenteret gikk torsdag inn i en samarbeidsavtale hvor LKAB vil bidra med åtte millioner kroner til fem bygg og tre utstillinger. I tillegg vil bedriften stille til rådighet historisk materiale og arkiver. 

Samarbeidet med Narviksenteret med Røde Kors Krigsmuseum skal bidra til at krigshistorien i nordområdene blir dokumentert og formidlet slik at den får sin rettmessige plass. 

-Vi er naturlig nok svært glade, dette bidraget vil være med å på løfte krigsmuseet og vårt arbeid nok et hakk opp, sier direktør Eystein Markusson i Narviksenteret og fortsetter: Vi er også svært glade for at en så stor og seriøs aktør ønsker å samarbeide med oss og opplever det som et anerkjennelse.

- Narvik er svært viktig for LKAB og vil fortsette å være det i fremtiden. For oss som selskap er det viktig å ivareta den historien vi er en del av og derfor ønsker vi å arbeid sammen med Narviksenteret. Samtidig er LKAB opptatt av at dette prosjektet er med å på gjøre Narvik til en mer attraktiv by og dette er i høyeste grad et viktig byutviklingsprosjekt som det er naturlig for oss å være med på, sier styreleder i LKAB Norge AS Markus Petäjäniemi.

Som et ledd i invasjonen av Norge ble Narvik angrepet 9. april 1940. Sjøslaget i Ofotfjorden og kampene om Narvik bør danne grunnlaget for en dypere forståelse for hvorfor verdens øyne ble rettet mot Narvik i vårdagene 1940. 

50 år tidligere besto Narvik av tre gårdsbruk, men på grunn av behovet for å skipe ut jernmalm fra gruvene i Kiruna ble Ofotbanen bygd fram til havna i Narvik. Om det ikke var for denne utskipingen av jernmalm fra LKABs gruver i Kiruna er det lite trolig at kamphandlingene ville funnet sted. 

Den dag i dag er utskipingen av malm over Narvik avgjørende for LKABs forretningsdrift og videre utvikling.

Tags