Festspillene løfter frem nasjonal historie

Historien til den russiske krigsfangen Konstantin, som levde under grusomme forhold i en fangeleir på Trondenes, løftes i år opp og frem under Festspillene i Nord-Norges siste dag.

Festspillene, som er en årlig begivenhet i Harstad, arrangeres 21-28 juni. Årets festspill er det 50.ende i rekken, og Hennes Majestet Dronning Sonja skal stå for åpningen.

I forbindelse med årets Festspillfinale på Trondenes ønsker arrangørene i år å løfte frem historien om russerfangeleiren fra andre verdenskrig. Skuespiller og forteller Torgrim Mellum Stene vil fremføre utdrag fra den russiske krigsfangen Konstantin Severdintsevs dagbok, akkompagnert av Skjalg Bjørnstad på trekkspill.

Under andre verdenskrig etablerte nazistene en stor fangeleir på Trondenes. Svært mange av fangene omkom. De russiske fangene som var i leiren da frigjøringen kom, reiste selv minnesmerket over sine døde kamerater. Man kjenner ikke det eksakte tallet, men fangene mente selv at så mange som 800 omkom under de forferdelige forholdene.

Det er Sør-Troms Museum som har fått oversatt dagboken til den russiske fangen Konstantin. Han kom til leiren vinteren 1943. Fangevokterne fant dagboken hans to dager før han døde. Ingen vet sikkert grunnen til at han døde, men dagboken forteller om grusomme forhold for de rundt  1200 sovjetiske soldatfangene som levde i leiren.

- Vi har kommet til et nytt sted, ei øy. Vi ble ført i land i Harstad. Leiren ligger tre–fire kilometer fra byen og er mye verre enn den vi forlot. Det er sommerbrakker som likner staller og er skitne, fuktige og kalde. Jeg blir kjent med regler og anordninger i morgen, men allerede nå har jeg forstått at vi er brakt hit for å forgå, skrev han dagboken for nesten 70 år siden.

 

Tags