Russiske og amerikanske oljegiganter inngår arktisk samarbeid

På deltakerlista til økonomitoppmøtet Spief er også den mektige politikeren og forretningsmannen Igor Setsjin, som er sjef i det russiske statsoljeselskapet Rosneft. Han regnes som er nær alliert av president Putin. (Foto: Wikimedia Commons)

Den russiske oljegiganten Rosneft og amerikanske ExxonMobil har denne uken inngått avtaler om å samarbeide i utviklingen av fire lovende oljeprosjekter i Arktis. Det skjer samtidig som USAs president Barack Obama i dag oppfordrer amerikansk forretningselite til å boikotte økonomitoppmøtet i St.Petersburg.

Styret i Rosneft offentliggjorde mandag at de har godkjent leting og utvikling i til sammen fire oljerike forekomster i Laptevhavet og Tsjuktsjarhavet. Det opplyser det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Laptevhavet ligger på østkysten av Sibir, Tajmyrhalvøya og Severnaja Zemlja. Tsjuktsjarhavet er et randhav i Nordishavet, som i vest grenser til DeLong-sundet ved Wrangeløya og i øst grenser til Point Barrow i Alaska.

 

Nekter å si noe

Da styret I Rosneft møttes i april var det prisvurderingene for hver av avtalene i de fire prosjektene som var temaet. Styret støttet de gjensidig fordelaktige avtalene, og ble også enige om alt fra regulering av fellesforetaket til driftstjenester og handel med hydrokarbon.

Det russiske oljeselskapet var i ettertid svært hemmelighetsfull hva de finansielle vilkårene i avtalene gjelder, og ønsket ikke å avsløre hva partene til slutt ble enige om.

Det er allerede kjent at Rosneft og ExxonMobil planlegger å starte boring i Karahavet øst for Novaja Semlja i løpet av en treårsperiode. Her skal den norske riggen West Alpha bore i det tidligere urørte området, på oppdrag fra ExxonMobil.

 

Kritisk til boring i Karahavet

Greenpeace er svært kritiske til boringen i Karahavet, og mener oljevernberedskapen er for langt unna og at boringen delvis vil foregå i Russlands arktiske nasjonalpark. Den internasjonale miljøorganisasjonen
advarer mot muligheten for en ny Exxon Valdez-oljekatastrofe i Arktis.

Det er 25 år siden den amerikanske supertankeren Exxon Valdez traff et rev og forliste utenfor kysten av Alaska i 1989. Rundt 42.000 tonn råolje lakk fra skipet, og ulykken regnes som en av de mest forurensende miljøkatastrofene forårsaket av mennesker.

Exxon Mobil Corporation har hovedkvarter i Irving i USA, og ble i 2010 ranket som det største oljeselskapet i verden. ExxonMobil er blant annet morselskap til Esso.

Rosneft har hovedsete i Moskva, og den russiske stat som majoritetseier.

 

Kan ramme økonomien

HNN publiserte før helgen en kronikk om Ukrainakrisen og nordområdene, skrevet av programkoordinator Andreas Østhagen ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

- Sanksjoner iverksatt av EU og USA har potensial til å påvirke de mange vestlige selskapene som er involvert i å utvikle det store ressurspotensialet i blant annet Karahavet, skriver han. 

 - Et eksempel på akkurat dette er USAs sanksjoner mot Rosnefts president Igor Setsjin, mener Østhagen.

Den russiske politikeren og forretningsmannen Igor Setsjin anses som å være en nær alliert til Vladimir Putin.

Dersom ytterligere sanksjoner blir iverksatt - for å begrense vestlige selskapers befatning med russiske energiselskaper - vil Russlands økonomiske utvikling i nord bli rammet, konkluderer programkoordinatoren ved IFS.

 

Obama oppfordrer til boikott

Uroen i Ukraina har eskalert, og i dag melder Dagens Næringsliv (DN) at USAs president Barack Obama nå har bedt den amerikanske businesseliten å holde seg unna økonomitoppmøtet St. Petersburg International Economic Forum (Spief), som skal arrangeres 22.mai.

Økonomitoppmøtet er regnet som den viktigste møteplassen mellom russiske og internasjonale næringslivsledere, og er ventet å trekke 5000 deltagere fra hele verden.

Den amerikanske presidenten mener det er uheldig at Vladimir Putin skal sole seg i glansen til amerikanske toppledere samtidig som USA og EU har innført sanksjoner mot Russland.

New York Times skriver at en rekke amerikanske toppsjefer har bestemt seg for å følge Obamas oppfordring.

 

Baksaas og Lund drar likevel

Her hjemme har Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski nylig oppfordret Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og Statoil-sjef Helge Lund til å bli hjemme. Men foreløpig er det lite som tyder på at de har planer om å boikotte. Ifølge DN er de årvisse gjester på økonomitoppmøtet, og begge er også godt profilert på Spiefs hjemmesider.

- Dette er en god arena for oss å ivareta våre forretningsinteresser i Russland, sier kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid i Telenor.

Nupi-forskeren mener begge må regne med å bli brukt i russisk propaganda, fordi de er kjente ansikter i Russland, og at de derfor bør droppe å dra.

På deltakerlista til Spief er det minst fire russere som står på USA og EUs «svarteliste». Blant dem tidligere nevnte og mektige Igor Setsjin – sjef for Rosneft.

Det russiske statsoljeselskapet er forøvrig Statoils hovedsamarbeidspartner i Russland.

Godzimirski sier det ikke strider mot sanksjonene å reise til Russland og snakke med personer som er svartelistet.

Tags