Kan bygge russiske supertankere på Krim

Her, i havnen til byen Kerch på Krimhalvøya, kan det gå mot bygging av arktiske supertankere. (Foto: Wikimedia Commons)

Zalyv-verftet i byen Kerch på Krimhalvøya kan snart få i oppdrag å bygge arktiske supertankere.
 
Det sier en representant for Russlands forente skipsbyggingsselskap til nyhetsbyrået Ria Novosti.
 
Krim har det eneste skipsbyggingsverftet i Russland hvor det er mulig å bygge supertankere og gasskip på inntil 150.000 dødvekttonn.

 

Mer konkurransedyktig

Små tankskip vil ifølge talsperson Alexei Kravchenko være langt mindre konkurransedyktige fordi de øker kostnadene ved transport av olje og gass.

Kravchenko sier det per i dag bare er skipsverft i St.Petersburg og det fjerne Østen som mottar slike ordre.

Den arktiske regionen antas å inneholde enorme olje- og gassressurser, og territoriene er stadig et tema for diskusjoner mellom USA, Russland, Canada, Norge og Danmark, etterhvert som issmeltingen fører til en reduksjon av havis.


Nytt krav på arktisk område

I 2001 fremmet Russland et territorielt krav til FN om det undersjøiske fjellet Lomonosov Ridge, som antas å inneholde enorme forekomster av hydrokarbon. Kravet ble avslått på grunn av mangel på bevis. Norge, Danmark, Canada og USA har også gjort krav på territoriet.


Ifølge RIA Novosti har russiske forskere det siste tiåret samlet tilstrekkelig med bevis for ytterligere å underbygge russernes krav på området. Den russiske miljøvernministeren Sergei Donskoi varslet i april president Vladimir Putin om at et revidert krav vil være klart i løpet av våren. 

 

Tags