Regjeringens storsatsing til sjøs: - Nå må fylkeskommunene følge på

Avdelingsleder i Maritimt Forum Nord, Ole M. Kolstad, sier regjeringens planer om en ny maritim strategi kommer som bestilt. (Foto: Maritimt Forum)

Regjeringens varslede storsatsing til sjøs er gode nyheter for Maritimt Forum Nord. - Det er noe vi lenge har etterlyst, sier avdelingsleder Ole M. Kolstad. Nå oppfordrer han også de tre nordligste fylkeskommunene til å utvikle nye maritime strategier. 

- Vi i Maritimt Forum Nord er kjent med at Troms fylkeskommune også vurderer en egen maritim strategi. Det er vi meget positiv til, og oppfordrer også Nordland og Finnmark fylkeskommuner til å vurdere det samme, sier han.

- Vi har sterke maritime miljøer i Norge, men vi må sørge for å videreutvikle industrien, legger avdelingslederen til.


Vil bli verdensledende

Maritim næring er nå Norges nest største eksportnæring etter olje og gass og er viktig for arbeidsplasser i hele landet. Nærmere 105.000 personer har sitt daglige virke i næringen, som skaper verdier for 160 milliarder årlig.

- En stor andel av landets sjøfolk kommer fra våre nordligste fylker, vi har mange spennende bedrifter langs kysten av Nord-Norge og vi ser gode utviklingsmuligheter i årene som kommer, sier Kolstad.

Det var under et besøk i Ulsteinvik på Sunnmøre at statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland tidligere denne uken varslet en ny maritim strategi, som skal gi svar på hvordan Norge i fremtiden skal sikre rollen som en verdensledende maritim nasjon.


- Som bestilt

- Vi har mange og gode muligheter for verdiskapning langs kysten, både innen fiskeri og marine ressurser, og den maritime industrien som verftene, offshore- og skipsteknologibransjen. Vi må dyrke og videreutvikle mulighetene fordi det skaper arbeidsplasser og bygger sterke lokalsamfunn, sier Solberg.

Kolstad sier Maritimt Forum Nord vil bidra inn i arbeidet med utfordringer som de ønsker at strategien skal svare på, og med forslag til konkrete tiltak.

- Vi har gjennom vårt nettverk - ved flere maritime toppledermøter arrangert for statsråd Mæland - bedt om en slik maritim strategi. Skal næringen ha gode vekstvilkår trengs en spisset næringspolitikk. Vi er derfor godt fornøyd med at arbeidet med at en maritim strategi nå kommer i gang – som bestilt, sier avdelingslederen.

 

- Veldig positivt

HNN har forsøkt å få kommentarer fra fylkesordførerne i Troms og Finnmark, men ingen av de har så langt vært tilgjengelige i dag. Det har imidlertid fylkesrådsleder Line Fusdahl (H) i Troms:

- Jeg har vært bortreist noen dager, og må innrømme at dette ikke er noe jeg har fått med meg. Men det er veldig positivt, og Maritimt Forum Nord er en partner vi har jobbet mye med. Maritim sektor er viktig for oss. Det har den lenge vært, og det vil den fortsatt være, og det har vi også med oss i de store planene, sier hun.

Tags