Russland vil bygge nettverk av marinebaser i Arktis

Dette bildet - av en K-114 atomubåt - er tatt ved kai i den russiske nordflåtens marinebase i Gadzhievo i Murmansk i forbindelse med en øvelse i 2011. (Illustasjonsfoto: Wikimedia Commons/Mikhail Fomichev)

President Vladimir Putin kunngjorde i går kveld at Russland vil bygge et nettverk av moderne marinebaser i Arktis.

Dette for ytterligere å beskytte og verne landets interesser i regionen. Det opplyser det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

- Vi trenger å styrke vår militære infrastruktur, uttalte Putin i et møte i det russiske sikkerhetsrådet i går.

 

Moderne skip og ubåter

Planen er at et enhetlig nettverk av marine fasiliteter i Arktis skal romme alt fra avanserte krigsskip til neste generasjons ubåter.

Presidenten er svært opptatt av å øke sikkerheten i de arktiske grenseområdene, og beordret allerede i desember i fjor det russiske militæret til å øke tilstedeværelsen i Arktis.

Ifølge magasinet The Diplomat ba han den gang forsvarsdepartementet om å være ekstra oppmerksom på infrastruktur og utplasseringen av militære enheter i Arktis.

I begynnelsen av mars i år ble det kjent at Russland har planer om å gjenåpne minst sju flyplasser og flere havner i skjærgården til den russiske øygruppen Franz Josef Land, samt Nysibirøyene. Russerne jobber også med å styrke romfartsforsvaret og radarer for tidlig varsling i Arktis. De skal også ha planer om å utvikle en serie med nye og isgående patruljeskip.- Lovende region

HNN har tidligere skrevet om planene om å bygge opp en ny strategisk flåtekommando, innen utgangen av 2014.

På møtet i det russiske sikkerhetsrådet i går gjentok Putin at Russland aktivt vil utvikle den lovende regionen som Arktis er.

- Fasilitetene til olje- og gassproduksjonen, lastestasjoner og rørledninger må være godt beskyttet fra terrorister og andre potensielle trusler, sier han.

Da USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton gjestet Canada for en måneds tid siden advarte hun mot det hun beskriver som et høynet russisk aggresjonsnivå i Arktis.

Tags