Vil innføre avgift for å besøke naturperlene

Direktøren i NordNorsk Reiseliv AS Arne Trengereid mener det er på tide å kreve betaling for å besøke norske fjorder og naturperler, slik at verdiskapningen i turistnæringen sikres.

Og det er ingen aprilspøk, forsikrer avisa Nordlys.

- Vi ser at en stor del av inntektene fra cruiseturistene blir igjen ombord på skipene. Ved å innføre en avgift for å besøke fjordene og andre naturperler i Norge vil man kunne sikre bedre vilkår for norsk reiseliv, sier Trengereid.

Han er i disse dager i Alta, hvor en mengde reiselivsaktører er samlet på Norwegian Travel Workshop.

New Zealand og Alaska har allerede en ordning der cruiseskip-passasjer blir belastet med en avgift som tilfaller lokalt reiseliv. Bakgrunnen for Trengereids uttalelse er økende pågang av cruisetrafikk, samtidig som inntektene fra overnatting og opphold på typiske turiststeder langs norskekysten har gått ned.

Erik W. Jakobsen, som er professor i strategi, mener en avgift til en viss grad kan utjevne forskjellene mellom landbasert turisme og cruisenæringen.

- Cruiserederiene har omtrent fri tilgang til indrefileten av norsk natur og nyter godt av godene den landbaserte næringen har bygd opp gjennom lang tid, sier han til Nordlys.

Tags