Klimaendringene vil ramme nordområdene kraftig

Klimaforsker Grete Hovelsrud sier Nordland og nordområdene vil bli rammet tidlig og hardt av klimaendringene vi står ovenfor.

Det skriver Avisa Nordland.

Hovelsrud, som er ansatt ved Nordlandsforskning i Bodø, er en av seks norske hovedforfattere for FNs klimapanel.

- Vi vil definitivt ikke stå han av, sier hun i en kommentar etter at rapporten ble overlevert miljø- og klimaminister Tine sundtoft, i Oslo mandag kveld.

I rapporten sees det på hvilken effekt klimaendringene vil få, og hva som kan gjøres for å takle dem.

Tonen i rapporten skal etter sigende være mer optimistisk enn tidligere, selv om rapporten også understreker alvoret. Forskerne mener at det med riktige grep fortsatt er mulig å tilpasse seg de endrede temperaturene. Det handler altså ikke bare om å fortsatt jobbe for å kutte utslipp, men også om å tilpasse samfunnet til å takle det nye klimaet.

Det er nordområdene som vil merke klimaendringene raskest, og det er også her de vil gjøre seg mest gjeldende. Blant annet vil vekstsesongen for jordbruket øke, mener Hovelsrud.

- Men samtidig vil økte temperatur i havet føre fisken enda lenger nordover. Det kan blant annet påvirke framtida til Lofotfisket, sier hun.

Endringene som kommer vil føre til at det må tenkes nytt, både på hvor det bygges veier, hvordan de sikres, hvor det bygges hus, samt sikring av strøm- og telenettet.

Tags