Kraftige reaksjoner fra russiske studenter etter norsk fordømmelse av Russland

Den russiske studenten Olga Sorvanova finner det svært upassende at statssekretæren fra UD bruker Arctic Dialogue-konferansen som en arena for å fordømme Russlands handlinger i Ukraina. (Foto: Hege Eilertsen)

Da statssekretær Ingvild Næss Stub fra Utenriksdepartementet - under konferansen Arctic Dialogue i Bodø - fordømte Russlands handlinger i Ukraina, ble det for mye for den russiske studenten Olga Sorvanova som ba om ordet foran et fullsatt auditorium.

Med mikrofonen i hånda tok hun til orde foran Islands president Olafur Ragnar Grimsson og statssekretær Ingvild Næss Stub, som nettopp hadde avsluttet sine politiske innlegg.- Veldig ukomfortabelt

- Det er andre gang i løpet av konferansen at vår situasjon tas opp. Jeg tror at situasjonen er mye mer komplisert enn det dere presenterer den som, og jeg ber om at dere tar hensyn til det. Jeg reagerer på at dere fordømmer Russland, og føler meg veldig ukomfortabel med det, sier Olga Sorvanova, som tar en master i Sosialt arbeid ved Universitetet i Nordland.

Til konferansen Arctic Dialogue i Bodø – som startet i dag – er rundt 300 deltagere fra en rekke arktiske land samlet. Blant deltagerne er det ikke bare prominente politikere og næringslivsledere, men også en rekke studenter fra blant annet Russland og Ukraina.

Flere av disse skal ha reagert da statssekretær Ingvild Næss Stub åpnet sin post på programmet med å vise til situasjonen i Ukraina, og fordømme Russlands handlinger i Ukraina og opptrappingen av konflikten på Krim-halvøya.

 

- Egner seg ikke her

- Dette er bare en kommentar fra min side, men jeg synes ikke et slikt innlegg egner seg på denne konferansen. Jeg vet at jeg kunne tatt opp saken på en annen måte, men det er ikke vi russere som har startet denne konflikten som startet i Kiev, sier Sorvanova, som opprinnelig kommer fra Arkhangelsk.

Hun sier flere av de russiske studentene hun satt sammen med når statssekretæren holdt sitt innlegg reagerte på fordømmelsen av hjemlandet.

- Vi fant det svært ubehagelig. Det føles som en fordømmelse, og at det er vi som blir kritisert. Det er feil sted å komme med en slik fordømmelse på, sier studenten, som forteller at hun selv har slekt i Øst-Ukraina som hun har kontakt med hver dag, via Skype.

- Det har aldri vært noen enkel situasjon der, det er veldig delte oppfatninger mellom Øst og Vest. Jeg støtter ikke nødvendigvis alle handlingene til Putin og hans regjering. Men situasjonen er komplisert og alle faktorer må tas hensyn til. Jeg synes det var upassende av statssekretæren å ta dette opp. Det er greit å ha en diskusjon, men ikke bare en fordømmelse.Kraftsalve fra Islands president

Statssekretær Ingvild Næss Stub tok innlegget fra den russiske studenten med fatning, og beklaget situasjonen på Krim. Hun mener Arctic Dialogue dessverre er en arena for å ta opp problemstillingen, slik den politiske situasjonen er nå.

Den islandske presidenten derimot, reagerer kraftig på statssekretærens kritikk av Russland.

- Det vil bare ta oss en time å ødelegge det arktiske samarbeidet ved å bringe inn alle konflikter som omgir oss. Vi bør derfor vokte oss vel for å bringe denne type konflikter inn i den arktiske dialogen. Vi skal så langt som mulig holde oss til de arktiske spørsmål, og vokte oss for å splitte oss opp i ulike grupper, sa Grimsson med klar adresse til statssekretær Stub.

Russiske Olga Sorvanova sier flere at de russiske studentene hun satt sammen med under konferansen reagerte på uttalelsene til statssekretæren. (Foto: Linda Storholm)

Tags