Knallsterk fjerdeplass til Joar Leifseth Ulsom i Iditarod

Det var en særdeles pigg Joar Leifseth Ulsom som møtte pressen etter å ha kjørt inn til fjerdeplass i verdens lengste hundeløp. (Foto: Arne O.Holm)

Nome, Alaska: Joar Leifseth Ulsom kjørte tirsdag klokka 10.01 lokal tid i mål til en oppsiktsvekkende fjerdeplass i verdens hardeste hundeløp, Iditarod. Inn mot målseilet i hovedgata ble en tilsynelatende svært så pigg ranværing hilst med norske flagg.

Ulsom kapret fjerdeplassen etter en dramatisk fight om de aller fremste plassene i løpet, et løp som til slutt ble vunnet av Dallas Seavey. Etter en sluttspurt i et forrykende uvær slo Seavey Aliy Zirkle med drøye to minutter.

Etter 1600 kilometer var det en svært lykkelig 27-åring som kjørte i mål i Nome. (Foto: Arne O. Holm)

Dramatisk avslutning

Det hører med til den knallharde avslutningen at Jeff King, som lenge lå i ledelsen, måtte bryte i stormen bare noen få miles fra mål.

Fjerdeplassen til Joar Leifseth Ulsom var det derimot ingen kamp om. Til det kjørte Ulsom for fort. Ingen klarte å følge ham mens han gjennom de siste dagene sakte men sikkert manøvrerte seg lenger og lenger fram i det knallharde feltet som utgjorde tetsjiktet. For oss som har fulgt Ulsom var det ingen tvil om at han ville avslutte forrykende, noe han da også gjorde.

- Det har gått kjempebra, sier en svært lykkelig Ulsom til HNN i det han for første gang siden starten i Willow kan slappe av. I 10 dager har han kjempet seg nord og vest gjennom Alaskas villmark.

Joar Leifseth Ulsom er en hundekjører med store ambisjoner. Fjerdeplassen i årets Iditarod er nok en seier for 27-åringen, som i fjor kom inn på sjuendeplass. (Foto: Arne O. Holm)

 Mye hardere enn i fjor

- Løpet var mye, mye hardere enn fjor, sier Ulsom, som i fjor ble nummer sju.

- Det kan rett og slett ikke sammenlignes. Det var et helt annet løp, fullt av overraskelser, legger han til.

Joar Leifseth Ulsom er fra  Mo i Rana, men bor i Alaska. Han er en profesjonell hundekjører med store ambisjoner. Som person er han lavmælt og målrettet. Det er ingen store fakter rundt Ulsom verken før, under eller etter løpet.

På hvert eneste sjekkpunkt langs den 1600 kilometer lange løypa har han systematisk tatt seg av hundene etter et nøye planlagt skjema.

- Dette har vært tøft, men jeg føler meg i bra form nå.

- Vet du hvor mye søvn du har fått underveis i løpet?

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg vet bare at det har vært lite. Slik løypa og føret har vært har det aldri vært anledning til å hvile på sleden, sier Ulsom.

På hvert sjekkpunkt langs løypa har Joar systematisk tatt seg av hundene, etter et nøye planlagt skjema. Her får de mat etter målgang i Nome. (Foto: Arne O. Holm)

Nå venter mat og øl

Da løpet startet sa Ulsom til HNN at hans fremste mål var å bli bedre enn i fjor.

- Og det klarte jeg jeg, så da må jeg være fornøyd.

At han i tillegg slo den legendariske hundekjøreren Robert Sørlie, synes han egentlig bare er trist.

- Det er først og fremst trist at Robert ikke fikk det til denne gangen, sier han.

For nordlendinger langs løypa har det vært et morsomt innslag at en deltaker i Iditarod kjører rundt med sponsorreklame for Helgeland Sparebank og Momek.

- Du får hilse dem og si takk, sier den profesjonelle hundekjøreren.

Han har ingen konkrete planer om å kjøre hundeløp i Norge, men på sikt regner han med det vil skje.

- For meg handler det først og fremst om Iditarod, verdens hardeste hundeløp, sier Ulsom.

Og hvis noen lurer på hvilke planer ranværingen hadde etter målgang så handlet det om mat og ei øl.

På forespørsel om hvilke planer han har etter målgangen svarer ranværingen at det nå blir mat og øl. (Foto: Arne O. Holm)

Tags