Russland ruster opp i nordområdene

The Northern Fleet-Unified Strategic Command skal etableres inne utgangen av 2014. Her et foto fra Severomorsk, hvor den amerikanske lederen for marineoperasjoner besøker den russiske nordflåten med viseadmiral Andrey Olgertovich Volozhinsky, i april 2011. (Foto: U.S.Navy/Wikimedia Commons)

Russland er i full gang med å bygge opp en ny strategisk flåtekommendo som skal beskytte landets arktiske interesser.

Flåtekommandoen - som har fått navnet The Northern Fleet-Unified Strategic Command - skal etableres innen utgangen av 2014. Det melder det statlig eide russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

En offisiell kilde i generalstaben sier den nye kommandoen vil omfatte nordflåten, arktiske stridsbrigader, luftforsvaret, og andre luftvern-enheter.  Flåtekommandoen vil ifølge RIA være ansvarlig for å beskytte Russlands arktiske interesser innen fiske og skipsfart, olje og gass, samt landets grenser i nord.


Øker det militære nærværet

Russlands president Vladimir Putin, som i disse dager er mest i søkelyset i forbindelse med krisen i Ukraina, har i løpet av sin tredje presidentperiode gjort det til en prioritet å øke landets militære nærvær i Arktis. I forbindelse med et møte i det russiske forsvarsdepartementet i desember i fjor skal Putin, ifølge magasinet The Diplomat, ha bedt om at departementet må være ekstra oppmerksomme på infrastruktur og utplasseringen av militære enheter i Arktis.


Vil gjenåpne flyplasser

Andre offisielle kilder i Russland skal ha oppgitt at det kan være aktuelt å gjenåpne minst sju flyplasser og flere havner i skjærgården til den russiske øygruppen Franz Josef Land, samt Nysibirøyene. Russerne jobber også med å styrke romfartsforsvaret og tidlig varsling-radarer i Arktis. De skal også ha planer om å utvikle en serie med nye og isgående patruljeskip.

- Ekspansjonen av radardekning er en av nøkkelområdene i vårt arbeid, særlig når det kommer til det ekstreme nord. Vi har allerede startet utplasseringen av enheter til elektronisk krigføring i Arktis, uttalte kommandøren for den russiske forsvarskommandoen for romfart, allerede i november i fjor.


Mye å passe på

Issmeltingen i Arktis gir muligheter for utvinning av enorme energiressurser, og de nye skipsrutene som åpner seg ventes å få stor geopolitisk betydning for de arktiske landene i årene som kommer. Ikke minst har Russland - som har den desidert lengste arktiske kystlinjen – et stort potensiale for å tjene på oppvarmingen. 

Tags