Ingen makrellavtale for 2014

Etter flere forhandlingsrunder er det fortsatt ingen enighet om fordeling og forvaltning av makrell i 2014.

Det er Norge, Island, Færøyene og EU som er partene i forhandlingene. De har i flere omganger forsøkt å få på plass en kyststatavtale, siste forhandlingsrunde var i Edinburgh 3.-5. mars, uten resultat. 

 - Jeg beklager at det ikke var mulig å få på plass en kyststatsavtale for 2014, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Norge har strukket seg langt i disse forhandlingene og det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke var mulig å finne en balansert løsning, sier fiskeriministeren.

I løpet av denne forhandlingsrunden har det også blitt kjent for Norge at to av partene fisker i grønlandsk sone i tillegg til de andelene de krever i forhandlingene. Dette fisket kommer på toppen av den totalkvoten for bestanden de har ønsket som kyststater i disse forhandlingene.

- For Norge er det selvsagt at alt som fiskes av partene i en kyststatsavtale må være innenfor den rammen man enes om i en avtale. Dette har også vært forutsetningen for den fordelingsnøkkelen vi har vært villige til å akseptere, sier fiskeriminister Aspaker, som også legger til at den kritikken disse to partene har rettet mot Norge for vårt forslag til totalkvote kommer i et underlig lys når de selv tillater sine fartøy å delta i et fiske ut over den totalkvoten vi har forhandlet om.

Siden de fire kyststatene heller ikke for 2014 har blitt enige om en avtale, vil Norge og EU nå forhandle om en makrellavtale seg i mellom slik man har gjort de siste årene, sammen med forhandlinger om vanlig fiskeriavtale for 2014.

Tags