Iditarod er politikk og ekstremsport

ANCHORAGE, ALASKA:  - Dette er tida for Arktis, sier Mitch Bloom og skuer ut over ei ganske sammensatt samling av mennesker som nipper til champagne i en av de gedigne salene i Anchorage Museum. Bloom er canadier og visepresident i Canadian Economic Artcic Development. I kveld er han likevel mest opptatt av det canadiske formannskapet i Arctic Council.

Det canadiske konsulat, som formelt er lagt ned i Anchorage, har invitert til mottakelse for å hylle de kanadiske hundekjørerne som skal delta i det mildt sagt krevende amerikanske hundeløpet Iditarod.

 

Arktisk Råd

Derfor snakker Mitch Bloom ikke bare politikk, men defintivt mest politikk. Men ikke bare Arktisk Råd, som det heter på norsk. For i Anchorage som i Alta under Finnmarksløpet flokker politikere og næringslivsledere seg rundt hundekjørerne når de skal markere sitt engasjement for det som skjer i den nordområdene.

Hundeløp er en arena for politikk, og for noen av verdens mest ekstreme idrettsutøvere.

Alaska kalles ofte for Amerikas bakgård. Men i de to ukene det sagnomsuste og krevende hundeløpet Iditarod går av stabelen, vokser interessen for det som skjer i nord. Mange finner anledning til å markere både sin tilstedeværelse og sine visjoner for nord mens den nesten folketomme og veiløse villmarka krysses av hunder og hundekjørere.

Det handler om 14 dager politikk og samtidig total utmattelse.

 

USA overtar

For hundekjørerne som er til stede under den canadiske mottakelsen gjør det lite inntrykk når Mitch Bloom fra talerstolen forbeder sine amerikanske venner på at de om bare 14 måneder skal overta lederskapet i Arktisk Forum etter Canada. At han understreker viktigheten av å satse på Arktis akkurat nå betyr heller ikke så mye for mennesker som om noen timer skal gjennom en idrettsprestasjon som får ei olympisk femmil til å virke som en søndagstur. Årevis med trening og forsakelse skal endelig krones med ei belønning som handler om samhørighet med hundespannet og sammensmeltingen med en natur som som er så voldsom og mektig at den tar pusten fra alle som gir seg selv anledning til å velge en annen vei enn den som er planlagt på et offentlig kontor.

Tags