Finnmarksløpet større enn noen gang

Alta koker under innkomsten i Alta. Her et bilde fra gågata under fjorårets løp. Foto: Vidar Hoel

Finnmarksløpet setter ny rekord når 150 hundespann står på startstreken i Alta lørdag 8. mars. Dermed styrker denne TV-sendte nordnorske begivenheten sin posisjon som en av de sterkeste merkevarene i nord.

– Vi er attraktive blant annet fordi alle liker å bli identifisert med en suksesshistorie, sier Trond Anton Andersen til High North News.

Andersen er presse- og informasjonsansvarlig for et hundeløp som er mye mer enn hundeløp.

For det er ikke bare antall hundespann som har økt radikalt siden en forsiktig start i 1981. Også næringsliv og politikk flokker seg i stadig økende grad rundt denne begivenheten. Når show-starten går ut fra Alta sentrum 8. mars er hoteller og restauranter i Alta fylt til randen av parallelle arrangement.

Næringslivet satser for fullt

Og i år mer enn noen gang.

Konsernsjef Jan-Frode Janson i SpareBank1 Nord-Norge, en av Finnmarksløpets partnere, har invitert samtlige ansatte i banken til årets Finnmarksløp.

- Av drøyt 900 ansatte har mer enn 800 meldt seg på, sier Janson.

- Hvert år samler vi de ansatte. Normalt har denne samlingen vært lagt til Tromsø, men i år inviterer vi til samling under Finnmarksløpet i Alta. Finnmarksløpet er hard-core Nord-Norge. Her forenes natur og folkeliv, idrett og internasjonalt engasjement. Arrangementet krysser kommunegrensene og selv om det foregår i Finnmark er dette ren og skjær Nord-Norges-reklame, sier Janson.

Trond Anton Andersen i Finnmarksløpet bekrefter at løpet har vokst til å bli en nasjonal begivenhet også for politikk og næringsliv. JobZone med hovedkontor i Sandvika utenfor Oslo er ny partner av året, og NHO Finnmark er en av mange organisasjoner som knytter sine arrangement til Finnmarksløpet.

- På godt og ondt har det vokst. Vi sliter blant annet med å få plass til de mange hundre frivillige som er avgjørende for at løpet skal bli en suksess, sier Andersen.

I fjor deltok tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre under arrangementet, og statsminister Erna Solberg pusset valgkampformen i en hundeslede. Hennes reise var ikke lang, men lang nok til å bli identifisert med suksesshistorien Finnmarkløpet.

Må leie hurtigruta

SpareBank1 Nord-Norge har leid hurtigruta for å få logistikken til å gå rundt. Reisen starter med å ta om bord ansatte i Bodø, før ferden fortsetter langs kysten og fram til Alta. De 800 ansatte skal bo om bord under hele arrangementet.

- Jeg har ikke det eksakte beløpet for hvor mye vi investerer i logistikk og som partner, men det blir noen vel anvendte millioner, sier Janson, som før neste års arrangement må gå nye runder for å kunne forlenge avtalen med Finnmarksløpet.

- Nå høres jeg ut som en skikkelig dårlig forhandler, men vi har hatt et lang relasjon som jeg er ganske sikker på kommer til å fortsette.

I tillegg til å samle egne ansatte bruker Janson Finnmarksløpet til å treffe både politikere og næringslivsledere. Avdelingskontoret i Alta holder nattåpent.

Ved fristens utløp hadde 63 deltakere meldt seg på den lengste etappen på 1000 kilometer, mens 83 deltar på 500-kilomteren. I tillegg er det fire juniorer som kjører. Bak på sledene står mennesker som investerer det meste av tida si og mer penger enn de strengt tatt har, i en reise gjennom et landskap fastfrosset av is og snø. Pengepremiene i løpet er beskjedne, og uansett bare forbeholdt noen få.  Å drive hundesport er et detaljplanlagt underskuddforetak som likevel vokser i omfang.

- Dette er mennesker som legger ned ufattelige mange timer til trening og stell av hundene, i tillegg til utgifter til for og utstyr, sier Trond Anton Andersen.

- For å klare utgiftene har de jobb ved siden av samtidig som de i perioder bruker mellom fire og åtte timer hver dag til trening. Bare noen få klarer å skaffe seg egne sponsorer.

Vakkert syn

For de fleste hundekjørerne begynner treningssesongen i august, med en gradvis opptrapping. Allerede i oktober har de fleste fire eller fem treningsdager i uka for å komme seg fram og tilbake på Finnmarksvidda i begynnelsen av mars.

- Det er vakkert å se at kommunegrenser viskes ut, og at vi står på sammen for å lage verdens beste hundeløp, sier Trond Anton Andersen tilfreds. Han skryter av dem som tidlig i løpets historie skjønte betydningen av å satse på markedsføring, noe som i dag har bidratt til at løpet hver eneste dag følges av NRK.

- Natur og dyr selger, og blir stadig viktigere for folk flest, sier han.

Alta koker under innkomsten i Alta. Her et bilde fra gågata under fjorårets løp. (Foto: Geir Stian A. Larsen)
Alta koker under innkomsten i Alta. Her et bilde fra gågata under fjorårets løp. Foto: Geir Stian A. Larsen
Om det koker i Alta er kjørerne alene med sine hunder under den 1000 kilometer lange reisen over Finnmarksvidda. Foto: Geir Stian A. Larsen
Om det koker i Alta er kjørerne alene med sine hunder under den 1000 kilometer lange reisen over Finnmarksvidda. Foto: Geir Stian A. Larsen
- Det er vakkert å se at kommunegrensene viskes ut under Finnmarksløpet, sier pressesjef Trond Anton Andersen.
- Det er vakkert å se at kommunegrensene viskes ut under Finnmarksløpet, sier pressesjef Trond Anton Andersen.
Konsersjef Jan-Frode Janson i SpareBank1 er bare en av næringslivstoppene som satser stort på Finnmarksløpet.
Konsersjef Jan-Frode Janson i SpareBank1 er bare en av næringslivstoppene som satser stort på Finnmarksløpet.

Tags