Ber Kerry utdype om spesialrepresentant

Senator i Alaska, Lisa Murkowski, vil forsikre seg om at Obama-administrasjonen mener alvor med å heve profilen i Arktis. (Foto: United States Congress/Wikimedia Commons)

Senator i Alaska, Lisa Murkowski, mener det er ren vinduspynting å utnevne en amerikansk spesialrepresentant for den arktiske regionen.

I forrige uke ble det kjent at amerikanske myndigheter ønsker å utnevne en egen spesialrepresentant for den arktiske regionen. Det er vel og bra, mener senator Murkowski - men hun har en rekke spørsmål ved hvilken rolle og autoritet representanten skal ha – og har derfor bedt om et møte med utenriksminister John Kerry.

I et brev til Kerry, datert i går, skriver hun at hun er glad for at det nå letes etter en person med betydelig kompetanse, til å fylle stillingen. 

- Men jeg er alvorlig bekymret for at spesialrepresentanten ikke vil være på nivå med våre arktiske partnere på internasjonale bilaterale og multilaterale arrangementer, og at vedkommende heller ikke vil ha myndighet i USAs regjering, for å omdirigere ressurser til nord.

Senatoren – som også er medlem av den stående komiteen for Parlamentarians of the Arctic Region (SCPAR) - sier hun vil forsikre seg om at Obama-administrasjonen mener alvor med å heve profilen i Arktis før hun i helgen skal møte styreformannen i Arctic Council.

Komiteen som Murkowski er en del av skal møtes i Ottawa, Canada, blant annet for å diskutere Nordvest-passasjens betydning i fremtiden.

Tags