- Eventyrlig sesongstart

Styreleder i Kystaksjonen Trond Einar Olaussen synes det er skremmende mange politikere som har lite kunnskap om kystfiske, og sier også det er noe Kystaksjonen skal forsøke å gjøre noe med. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

- Så langt har det vært en eventyrlig sesong, takket være vår herre og det gode været. Siden nyttårsaften har det vært «blanke stilla» på havet 98 prosent av tiden. Det sier produksjonssjef Jan-Roger Knudsen ved fiskeindustribedriften Gunnar Klo AS i Vesterålen.

I perioden januar til april foregår verdens største vinterfiskeri i Nord-Norge. Så langt ser årets sesong meget lovende ut; i alle fall for den familieeide fiskeribedriften Gunnar Klo AS, som er lokalisert på Myre og Stø i Øksnes kommune i Vesterålen. 

Nesten for mye 

- Jeg kan ikke minnes noe som dette tidligere, sier produksjonssjefen, som er travelt opptatt når High North News slår på tråden. En kort prat har han likevel tid til:

- Det kommer nesten for mye fisk opp. Den står helt opp i fjæresteinene. Fjorden er full av fisk nesten uansett hvor man stopper opp. Men vi må jo ause av overfloden mens den er her, for en kort stund, sier han.

I tillegg til produksjon av hvitfisk har Gunnar Klo AS også et lakseslakteri på Myre og slakteri for oppdrettstorsk på Stø. Totalt har selskapet rundt 100 ansatte.

Årsresultatet for fjoråret ble fryktelig, med et stort underskudd på hvitfisk-produksjonen, sier Knudsen. Produksjonssjefen er likevel optimistisk med tanke på utsiktene for 2014, og forteller at det blant annet skal gjøres investeringer på slakteriet for laks. Familiebedriften har også en del planer for produksjonen av hvitfisk fremover.

- Det er der de største utfordringene ligger. Blant annet ser vi på beinfjerning med vann-jet. Der vil det skje ting, men foreløpig følger vi bare nøye med, sier han.

Full fart på Senja

Det står ikke dårligere til hos Nergård Senja AS, hvor også daglig leder Henning Grande viser til de høyere makter når vi spør om hvordan sesongstarten har vært.

- Sesongen så langt har vært veldig bra, og det har vært full fart. Vår herre har vært snill med oss, både med tanke på været og tilgangen, sier han.

Nergård Senja AS er i sin helhet eid av morselskapet Nergård AS, som har hovedkontor i Tromsø. I tillegg til fabrikken i Senjahopen har selskapet også fabrikker i Gryllefjord og i fiskeværet Grunnfarnes, i tillegg til et fiskemottak i Fjordgård.

Tar man mengder fisk i betraktning er Nergård Senja AS en av Nord-Norges største markedsaktører. Størstedelen av råvarene kommer fra torsk, sei, hyse og kveite. Hva inneværende sesong gjelder har tilgangen vært god både på hvitfisken og den pelagiske siden, sier Grande.

Han vil ikke si så mye om fjorårsresultatet ennå, men bekrefter at det ser ut til å bli bedre enn i 2012.

- Hvordan er utsiktene fremover?

- Nei, vi er nå ukuelig optimistisk. På hvitfisken, med hensyn til råstoff og så videre, så går jo varene ut. På den pelagiske siden derimot, har det vært en kraftig nedgang på totalkvoten de siste par årene. Men vi håper å få tatt mer makrell i løpet av sommeren, sier Grande.

Lengre sesong i øst

På Finnmarkskysten vurderer Arnfred Eilertsen - driftsleder ved Båtsfjordbruket AS - dette med «sesonger» litt annerledes enn kollegaene i Nordland og Troms, som nyter godt av skreien som kommer fra Barentshavet for å gyte.
 
- Selv om vi er fra Nord-Norge vi også, så er det en vesentlig forskjell mellom oss på Finnmark og de i Lofoten og Vesterålen. Vi har en sesong som går hele året, og svinger litt opp og ned. I Lofoten varer den i hovedsak i tre måneder, i Vesterålen seks, og her i Finnmark varer den i ni måneder, kommenterer han.

I Båtsfjord er det nå bare Båtsfjordbruket AS og anlegget til Norway Seafood som er i drift.

- Vi har svingninger, og har hatt litt permitteringer, men forsøker å få det til å gå rundt, sier Eilertsen.

Båtsfjordbruket har filetproduksjon hele året.

- Historisk sett så lå Finnmark litt mer brakk på vintrene før, men det er lenge siden. Nå er det mer oppgang. Hos oss har det gått rimelig greit gjennom fjoråret. Vi hadde en grei sommer med full drift, og da pleier vi å ta inn 30-35 skoleungdommer. Høsten blåste fra oss, med mye dårlig vær og permitteringer. Men vi fikk en grei avslutning inn mot jul, og har vært i full gang fra og med andre uka i januar, oppsummerer han.

- Vi er fornøyde

Omsetningstallene for fjoråret vil heller ikke Eilertsen si så mye konkret om foreløpig, annet enn at de ligger litt over gjennomsnittet, med driftsinntekter i størrelsesorden 140 -150 millioner kroner.

- Vi har hatt et jevnt sig hele tiden som får det til å gå rundt, sier han og føyer til:

- Hvis investorene hadde sittet på Aker brygge så ville de nok ikke vært glade. Men vi er fornøyde. Kjell-Olaf Larsen (daglig leder, red.anm.) har en filosofi på at det vi tjener skal gå tilbake til driften.

Driftslederen ved Båtsfjordbruket er ikke mindre optimistisk enn kollegaene i Vesterålen og på Senja når vi spør hvordan han vurderer framtidsutsiktene:

- Vi ser alltid lyst på livet. Vi har ingen store opprustninger på gang, men holder anlegget og det vi har rundt oss i stand. Vi har jo holdt på siden 1981, og styrer litt i takt med reguleringer og båtene, sier han.

Tags