USA utnevner Arktis-ambassadør

Utenriksminister John Kerry ventes i løpet av kort tid å utnevne en arktisk ambassadør for USA. (Foto: Wikimedia Commons)

USAs utenriksminister John Kerry vil utnevne en egen spesialrepresentant for den arktiske regionen.

Det melder det amerikanske utenriksdepartementet.

Louis Mead Treadwell - amerikansk politiker og tidligere styreformann i USAs Arctic Research Commission - skal være en av de som nevnes som en potensiell kandidat for stillingen. Treadwell har gjestet Norge tidligere, som deltager ved konferansen Arctic Dialogue ved Universitetet i Nordland.

Det er imidlertid mange andre som kan tenkes å være interessert; den arktiske regionen er viktig for USA – både økonomisk, geostrategisk og sikkerhetsmessig – og det er mange og delte meninger om utviklingen i området, på ulike politiske nivåer.

Den amerikanske senatoren for Alaska, Mark Begich, er en av de som gleder seg stort over at Kerry i løpet av kort tid vil utnevne en spesialrepresentant for Arktis. Han har lenge argumentert for at man burde opprette en slik stilling, med utgangspunkt i at Arktis vil spille en enorm rolle blant annet for USAs handel, utenrikspolitikk og energiuavhengighet.

- Endringene vi ser i Arktis krever et høyere nivå av engasjement fra USA, og denne stillingen vil gi oss bedre mulighet til å utøve lederskap og vår visjon i arktisk politikk fremover, sier han.

Tags