Føler seg rundlurt av Røkke og politikerne

Møtet førstkommende lørdag legges selvsagt til Mehamn, siden det er der Kystaksjonen startet tidligere i år. (Foto: Wikimedia Commons)

I dag ble det kjent at Norway Seafoods vil selge anlegget i Mehamn. Men det forandrer foreløpig lite for innbyggerne i Mehamn som nå gjør opprør. 

For etter at Nærings- og fiskeridepartementet konkluderte med at Havfisk ASA ikke har aktivitetsplikt ved anlegget i Mehamn har det kokt langs finnmarkskysten.  Aksjonen har skapt enormt engasjement, og det er allerede samlet inn over 200.ooo kroner til å finansiere markeringene som kommer, blant annet når aksjonen reiser til Oslo 3. mars: 

- Vi vil at alle i kongeriket skal få se hvordan folk langs finnmarkskysten er blitt behandlet, sier Roger Hansen. Ap-veteranen legger ingenting i mellom når har snakker om saken.

-Vi føler oss forferdelig lurt, slår han fast. Han betegner det som nå skjer som frekt og uærlig.

- Det er en utnyttelse av hele kysten. Det ser ikke ut som om de er interessert i å sikre bosetting her oppe, sier han.

Ville aldri fått kvotene uten aktivitet

Han forteller kort historien om samarbeidet med Havfisk (tidligere Aker Seafoods, red. anm.): 

 - Til å begynne med var det ikke snakk om noe, trålerne leverte og fabrikken var i drift, men så ble det slutt. Men alle vet at de aldri ville fått disse kvotene om det ikke var for at de skulle ha aktivitet her, sier han.

Da Aker Seafoods gikk inn i fiskeindustrien i Finnmark i 2005 stilte nemlig myndighetene krav om aktivitet på en rekke av anleggene. Vedtaket ble stadfestet ved delingen av selskapet i 2006.

Unntaket som nå rammer Mehamn er at det i vedtaket står at plikten gjelder «industrivirksomhetene som Aker Seafoods driver i Finnmark». Siden det ikke var aktivitet ved anlegget i Mehamn i 2005 da vedtaket ble gjort, mener Nærings- og fiskeridepartementet at det ikke omfattes av kravet.

Lang behandling

Saken har vært i systemet lenge og Roger Hansen er bare en av flere Ap-folk i nord som er skuffet over at ikke partiet løste saken i egen regjeringstid. Saken havnet nemlig på regjeringens bord allerede i november 2011.

Den gang hos fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, som på grunn av sin fortid i Aker Seafoodstyret meldte seg inhabil og sendte saken videre til settestatsråd Trond Giske i februar 2012. Siden har saken lagt til behandling i Fiskeridepartementet.

Fra Giske kom det aldri noe vedtak.

I følge Dagbladet skal innstillingen i saken vært klar allerede i fjor sommer, i god tid før valget. Men avgjørelsen lot vente på seg. Dermed lå saken og ventet da Elisabeth Aspaker overtok fiskeriministerposten sist høst.

Juridisk sak

Hun ser på saken som en ren juridisk sak.

 - Dette er en ren rettslig vurdering av hvorvidt Mehamn er oppfattet av aktivitetsplikten. Det er viktig for meg å understreke av avgjørelsen gjelder aktivitetsplikten i Mehamn isolert, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i en pressemelding.

 - Hun anser det som juss, men det er det ikke etter min mening. Dette er en politisk avgjørelse, mener Hansen.

 - Er det mulig å gjøre om på det?

 - Selvfølgelig er det mulig å fatte et annet vedtak. De nekter for at de har aktivitetsplikt. - Akkurat som om vi ville latt dem få samfunnskvotene uten aktivitetsplikt, legger han tørt til.

Ringvirkninger

Stridens kjerne er aktiviteten på fabrikken. De drøyt 30 ansatte har i årevis hatt en usikker arbeidsplass med tilbakevendende permitteringer.

 - Det var det som lå bak da vi fikk disse kvotene, at det skulle skape aktivitet, sier Hansen.

 Og aktiviteten handler om mer enn «jentan på fileten». Det handler om et lokalsamfunn hvor flyplassen får økt trafikk på grunn av mannskapsbytter, butikkene får mer omsetning av å levere varer til trålerne, næringslivet får flere kunder.  

 - Dette skulle få oss opp å gå.

  

Historiske kvoter

Roger Hansen forteller at kvotene som historisk har vært tilknyttet Mehamn har forsvunnet en etter en.

 - Nå er det kun ei kvote igjen, som vi etter god innsats klarte å beholde, sier Hansen. Han er tydelig skuffet over manglende hjelp og vilje fra politisk hold.

Hans egen CV inneholder 22 år som ordfører, fire år i Arbeiderpartiets sentralstyre, og to år som fylkesråd.

 -Du har lang erfaring som politiker?

 - Ja, og det jeg har erfart er at jeg har vært veldig dum som har jobbet så hardt for noe som har havnet i lomma på en milliardær, sier Hansen. Han er ikke imponert over hverken den nåværende eller forrige regjerings behandling av saken.

 - Men er det liv laga å fortsatt dra fisken på land for produksjon?

 - Selvsagt. Det er dette folk har levd av i hundreder av år år. 

Roger Hansen Foto: Jørn Losvar/Finnmark Fylkeskommune
Roger Hansen Foto: Jørn Losvar/Finnmark Fylkeskommune

Tags