Statoil tar frem sparekniven

Statoil skal kutte både kostnader og investeringer.

Beslutningen ble offentliggjort i morges, i forbindelse med fremleggingen av resultatene for fjerde kvartal. Det skriver økonominettstedet e.24.no. 

I løpet av to år skal investeringskostnadene kuttes med drøye 30 milliarder kroner. Selskapet, som den siste tiden har måttet lånefinansiere driften - fordi kontantstrømmen har vært for lav - vil på denne måten sikre at de sitter igjen med litt kontanter etter at utbyttet er betalt. Reduksjonen tilsvarer et kutt på åtte prosent sammenlignet med tidligere anslag.

Statoil tar også mål av seg å spare rundt 8 milliarder kroner i året fra 2016 og utover, gjennom det de betegner som et omfattende forbedringsprogram. Det er allerede kjent at selskapet ønsker å kutte vedlikehold- og modifikasjonsutgiftene med 20 til 30 prosent. I tillegg skal 209 stillinger innen blant annet IT, forvaltning, fasiliteter, finans og revisjon outsources. Stillingene til en tredjedel av konsernets forretningsutviklere skal også fjernes.

Tallene fra fjerde kvartal viser at selskapet etter skatt satt igjen med et resultat på 11 milliarder kroner. Det tilsvarer et resultatfall på 27 prosent, sammenlignet med de 15,1 milliardene de satt igjen med i slutten av 2012.

 

Tags