- Drømmevei i Finland

E10 er for dårlig, mener svenskene. De ser over grensen til Finland.

Avisen Norrbottens Kuriren har de seneste dagene skrevet om tilstanden på E10, som kommer inn i Sverige ved Bjørnfjell. Veien holder ikke mål i det hele tatt, er omkvedet, og nå ser svenskene til Finland og E8:

Europaväg 8 sträcker sig från Tromsö till Åbo. I Finland går vägen långa sträckor parallellt med gränsen mot Sverige. Belysning, rejäla lastbilsparkeringar och vintertid nästan alltid en snöfri vägbana.

– Den är nästan alltid snöfri på delen söder om polcirkeln, det är som sommarväg. Så är det ju inte på E 10, fast det är på samma breddgrader. Vi får ju lika mycket snö här, säger Patrick Mäkitaavola. Patrick Mäkitaavola är transportledare och chaufför på Bröderna Junttis åkeri i Övertorneå. Han har kört lastbil sedan slutet av 1980-talet. Dagligen avverkar han mellan 40 och 60 mil med timmerbil, både på den svenska och finska sidan gränsen. Ofta kör han på mindre vägar, men regelbundet på E 8.

– Det är bättre generellt i Finland, nog är det skillnad på vägarna, säger han.

Norrbottens Kuriren har omtalt veiforholdene i Nord-Sverige i mange artikler de seneste dagene. Du finner alle artiklene via denne.

Tags