Det politiske Grønland slår tilbake

Grønlandspolitiker Sara Olsvig. (Foto: Magnus Fröderberg/Norden.org)

- Jeg tror det er gode sjanser for uavhengighet i løpet av få år, sier industri- og mineralminister Jens-Erik Kirkegaard i Grønlands selvstyreregjering. Og får støtte fra opposisjonen.

High North News har tidligere fortalt om en rapport fra universitetene på Grønland og i København, og som konkluderer med at Grønlands mineralressurser ikke alene kan gjøre landet uavhengig av Danmark i overskuelig fremtid.

Flere deler må utvikles

Jens-Erik Kirkegaard sier i en kommentar til Arctic Journal at dersom spådommene holder, og økonomien på Grønland utvikler seg som forventet, er det gode sjanser for selvstendighet i løpet av få år. Kirkegaard understreker at hele det politiske Grønland er klar over – og klar på – at mineraler alene ikke er nok, og at man må utvikle flere deler av økonomien.

Fiske og turisme

-Det kan gjelde turisme, det gjelder fiskeriene og det kan være annen, landbasert virksomhet, presiserer ministeren. Han går også i rette med detaljer i den ferske rapporten, og hevder at en planlagt jerngruve nær Nuuk alene vil bidra med omkring to milliarder danske kroner til landets økonomi de kommende 30 årene.

Grønland mottar drøye 3,6 milliarder kroner i årlig tilskudd fra Danmark, og den omstridte rapporten hevder at ikke engang en rask utbygging av inntil 24 stordriftsgruver vil kunne balansere økonomien på lengre sikt.

Uavhengighet fullt mulig

Sara Olsvig, medlem av opposisjonspartiet IA, sier seg enig i at Grønland trenger en differensiert økonomi, ikke bare basert på gruvedrift og olje og gass, men hun er uenig i rapportens konklusjon om at økonomisk uavhengighet neppe kan oppnås.

-Denne rapporten viser bare at vi må ta en ny kikk på hvilke muligheter vi har til å utvikle landets økonomi videre, sier Olsvig til nettstedet Sermitsiaq.AG.

”Drømmerier”

Grønlands eventuelle selvstendighet fra Danmark er selvsagt, og mildt sagt, omstridt. Ikke unaturlig er det i Danmark at motstanden mot løsrivelse er sterkest, og lederartikkelen i avisen Politiken i København den 25. januar sier noe om stemningen:

”Alle har deres drømme. Det gælder også indbyggerne i Menneskenes Land, Kalaallit Nunaat, bedre kendt som Grønland.” Og videre: ”Det bliver svært for grønlandske politikere at skyde rapporten ned og fastholde illusionen om, at råstofferne kan løse alle problemer, så de ikke selv er nødt til at træffe de vanskelige beslutninger.”

Les også: Lite sannsynlig at Grønland blir selvstendig

Tags