140 år gammelt Chilkat-teppe returnerer til Atlin, Canada

For Waddington auction house er Chilkat-teppet et "mesterverk av teknisk og estetisk prestasjon", melder CBC News.

For Wayne Carlick fra urbefolkningen i Canadas myndighet er teppet en "del av puslespillet for å hjelpe oss å lege" og å få det tilbake til Atlin i Canada var svært viktig.

Det forseggjorte, flettede Chilkat-teppet, som er anslått å være fra 1880-tallet, ble solgt på fredag av auksjonshuset Waddington's. Etter en budkrig kunne teppet komme hjem til Atlin for 38 000 dollar.

Teppet har vært oppbevart i en ukjent, privat samling i Ontario før det ble lagt ut på aksjon. Hadde det ikke vært for Peter Wright, kunne det lett ha blitt solgt før noen i Atlin visste om det.

Wright er født og oppvokst i Atlin i British Columbia, Canada og deler nå tiden sin mellom Yukon og British Columbia. Han samler på kunst av Yukons Ted Harrison og følger nøye med på auksjonene til noen av de store auksjonshusene.

Når han så teppet for noen uker siden kontaktet han Carlick. De begynte å snakke om hvordan de skulle få kjøpt det og få det til Atlin. Auksjonshuset Waddington's estimerte en pris på rundt 15 000 og 20 000 dollar.

Chilkat-veving er en tradisjonell form for veving praktisert av Tlingit, Haida, Tsimshian, og andre nordvestkyst-folk i Alaska og British Columbia.