Widerøe vinner kontrakt på alle ruteområdene i Nord-Norge

Widerøe la inn tilbud på alle ruteområdene i konkurransen, og har vunnet samtlige av dem. (Foto: Widerøe)
Samferdselsdepartementet innstiller Widerøe's Flyveselskap AS som kontraktvinner på drift av regionale ruteflygninger i Nord-Norge fra 1. april 2017.


Samferdselsdepartementet innstiller Widerøe's Flyveselskap AS som kontraktvinner på drift av regionale ruteflygninger i Nord-Norge fra 1. april 2017.

Det opplyser Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

- Nord-Norge er på grunn av lange avstander en landsdel som er spesielt avhengig av luftfart. Gjennom tildeling av nye kontrakter på de regionale flyrutene i Nord-Norge sikrer regjeringen et godt og markedstilpasset flytilbud i disse regionene, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Skjerper sikkerheten ytterligere

- I tillegg skjerpes sikkerheten i nord, med hensyn til at Samferdselsdepartementet har satt krav til trykkabin på fire av rutene hvor man tidligere ikke har satt krav til dette, sier Solvik-Olsen.

– Dette er en svært gledelig dag for oss i Widerøe, kommenterer Widerøes administrerende direktør Stein Nilsen.

Samferdselsdepartementet lyste 2. juni 2016 ut nytt anbud på regionale ruteflyginger i Norge-Norge. Flyselskap i alle EØS-land ble invitert til å levere tilbud på drift av til sammen 13 ruteområder for perioden 1. april 2017 – 31. mars 2022.

Totalt er det tre flyselskaper som har knivet i anbudskonkurransen. Disse erFlyViking AS, Danish Air Transport AS (DAT) og Widerøe's Flyveselskap AS (Widerøe).

Tilbudsfristen gikk ut 22. august, og departementet har nå vurdert samtlige av de tre innkomne tilbudene. I tillegg har tilbudene blitt forelagt Luftfartstilsynet, for vurdering av alt fra tilbydernes økonomi til tekniske og operative forhold.  

- Departementet har med bakgrunn i gjennomgangen besluttet å tildele kontrakt på alle de utlyste ruteområdene til Widerøe, heter det i pressemeldingen.


FlyViking AS avvist

Tilbudet fra FlyViking AS, som la inn bud på ruteområde 1 og 2, samt på ruteområde 6 – 8, er avvist. Dette skyldes at selskapet ikke har en gyldig lisens som dekker operasjonene spesifisert i tilbudet. Samferdselsdepartementet plikter derfor å avvise alle deler av tilbudet fra FlyViking AS.

DAT og Widerøe la begge inn tilbud på ruteområdene på ruteområde 3 – 5.

I tilbudet fra DAT er det fastsatt et høyere krav til kompensasjon fra staten for å drifte ruteområdene enn Widerøes tilbud. I henhold til konkurransegrunnlaget skal kontrakten som hovedregel tildeles det tilbudet som har det laveste kompensasjonskravet for hele kontraktsperioden fra 1. april 2017 – 31. mars 2022. Samferdselsdepartementet tildeler derfor ruteområde 3 – 5 til Widerøe.

Widerøe la inn tilbud på alle ruteområdene i konkurransen, og for ruteområde 9 – 13 var Widerøe eneste tilbyder. De ble dermed tildelt kontrakter også på disse ruteområdene. Widerøe er dermed vinner av alle ruteområdene i konkurransen.


Toppsjefen: - Viktig avklaring for oss

- Dette er en viktig avklaring for driften vår de neste fem årene, og det er mange medarbeidere som i dag er både glad og lettet, sier Widerøes administrerende direktør Stein Nilsen i en pressemelding.

Den norske kortbaneoperasjonen er noe av det mest krevende som kan flys.

- Vi er derfor svært glade for at vi fortsatt skal tilby folk i nord både trykk-kabin og minimum 39 seters fly, sier Nilsen.

- Vi ønsker også å forsikre våre passasjerer om at, til tross for at dette var tatt ut som anbudskrav, vil Widerøe fortsette å benytte SCAT-1 innflygningssystemer på fly der dette er installert. Det Norske Veritas har vurdert at dette øker sikkerhet i forbindelse med innflygningen med inntil 50 prosent. Dette vil vi fortsette med så lenge Avinor vedlikeholder bakkeinnstallasjonen, eller inntil et bedre alternativ er tilgjengelig på markedet, avslutter han.










De aktuelle flyruteområdene er:

  1. Ruter mellom Kirkenes, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Honningsvåg, Hammerfest og Alta.

  2. Hasvik – Tromsø v.v., Hasvik – Hammerfest v.v. og Sørkjosen – Tromsø v.v. (nå krav om trykkabin på disse strekningene)

  3. Lakselv – Tromsø v.v.

  4. Andøya – Bodø, Andeøya – Tromsø v.v.

  5. Harstad/Narvik – Tromsø v.v. (nå krav om trykkabin på strekningen)

  6. Svolvær – Bodø v.v.

  7. Leknes – Bodø v.v.

  8. Røst – Bodø v.v.

  9. Brønnøysund – Bodø, Brønnøysund – Trondheim v.v.

  10. Sandnessjøen – Bodø, Sandnessjøen – Trondheim v.v.

  11. Mo i Rana – Bodø, Mo i Rana – Trondheim v.v.

  12. Mosjøen – Bodø, Mosjøen – Trondheim v.v.

  13. Namsos – Trondheim, Rørvik – Trondheim v.v.
Stein Nilsen , administrerende direktør i Widerøe. (Foto: Hege Eilertsen)
Stein Nilsen, administrerende direktør i Widerøe. (Foto: Hege Eilertsen)

Nøkkelord