Årets Fram Forum har blant annet en reportasje fra Nenets i Nord-Russland. Vi får et innblikk i livet til urbefolkningen, og hvordan de påvirkes av globalisering og assimilering. (Foto: Zoia Vylka Ravna)
Årets Fram Forum har blant annet en reportasje fra Nenets i Nord-Russland. Vi får et innblikk i livet til urbefolkningen, og hvordan de påvirkes av globalisering og assimilering. (Foto: Zoia Vylka Ravna)

Viser fram norsk arktisforskning


Fettet har betydning for isbjørnen, polartorsken er sårbar for oljesøl, og hva skjer egentlig med tundraens urfolk når de utsettes for globalisering og assimilering? 

I dag lanseres årets utgave av Fram Forum. Forskningsmagasinet som gis ut av Framsenteret gir et dypdykk ned i nordområdeforskning, skrevet slik at du ikke trenger doktorgrad på fagfeltet for å ha utbytte av lesningen. I tillegg er magasinet spekket med bilder fra nord, her kan du med egne øyne studere hvordan torskelarver ser ut, eller få et innblikk i livet nenetserne lever på tundraen i Nord-Russland. 


Grenseløs forskning

Formidlingskoordinator Helge M. Markusson forteller at den viktigste bærebjelken i Framsenteret er forskning og formidling. Fram Forum formidler nordområdeforskning til et bredere publikum enn de som til vanlig leser forskningsrapporter. 

– Det er også viktig for oss fordi forskningen vår er sirkumpolar, vi tenker ikke på landegrenser. Framsenterets forskere jobber i norske områder, men også andre steder som Russland eller Grønland. Norge er tredje størst i verden på arktisk forskning, og det er det viktig at vi viser fram, sier Markussen. 

Magasinet er på engelsk, og har nesten 40 artikler, som er laget av totalt 58 forskere, forvaltere, formidlere og journalister. Bildene i magasinet kommer fra totalt 46 fotografer. Også bor det folk der..

I årets utgave er det fokus på “det grønne Arktis”, det som skjer i nord i løpet av sommermånedene. Markusson forteller engasjert om hvordan plantelivet på Svalbard rammes av klimaendringene: 

– Høyere temperaturer og mer regn har gitt flere jordras, og plantene sliter med å få feste for røttene sine. Vi ser de samme utfordringene andre steder i Arktis, så denne typen forskning er relevant over hele det sirkumpolare nord, sier han. 

For Norge er det viktig å vise fram at vi driver med ansvarlig og bærekraftig forskning, og det er et poeng for Norge å vise at det bor folk her. Når Framsenteret jobber med formidling er de opptatt av å vise at de ikke “bare” driver med telling av isbjørner. 

– Jeg har ofte opplevd sør i Europa at folk ser på Arktis som et reservat som de vil frede, men for oss som bor her er det viktig å vise at det er mulig å bo godt her, i pakt med naturen og de ressursene som vi forvalter, sier Markusson. 


Foruten artikler om det “grønne Arktis” handler det i årets utgave om forskning på dyr, miljøgifter, matsikkerhet, fiskeri og hav, is og sikkerhet i nordområdene. Forskning gjort på tvers av institusjoner og fag, og med resultater som er relevante internasjonalt. 

Vil du lese magasinet finner du det her. Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.