Villsau og flaksalt fra Saltstraumen - oppskrift på flere turister

Den store internasjonale mat- og reiselivsmessa i Berlin i januar er blitt en viktig arena for lokalmat fra Nord-Norge. Villsau fra Vesterålen står på menyen i Berlin. (Foto: Leif Harboe)
Den store internasjonale mat- og reiselivs-messa Grüne Woche i Berlin i januar, har blitt en viktig arena for lokalmat fra Nord-Norge. Å profilere nord-norsk mat og koble det til reiselivet, viser seg å være en god oppskrift for å lokke turister nordover.
Den store internasjonale mat- og reiselivs-messa Grüne Woche i Berlin i januar, har blitt en viktig arena for lokalmat fra Nord-Norge. Å profilere nord-norsk mat og koble det til reiselivet, viser seg å være en god oppskrift for å lokke turister nordover.-Vi reiser til Berlin som et team fra Nord-Norge for å markedsføre regionen, det jobbes intenst over ti dager, aktørene blir godt kjent og det gror fram nye konsepter, sier prosjektleder Christer Hurthi Karlsen hos fylkesmannen i Finnmark.

De 38 nordnorske deltakerne kommer fra reiselivet, er lokale matprodusenter, kokker og kokkelærlinger fra alle de tre nordligste fylkene. Produkter fra både sjø, land og utmark er med.

-Det handler om å bli godt kjent, knytte bånd og bygge relasjoner. Plutselig diskuterer kokken en idé med en fra reiselivsnæringen, og vips blir nye konsept klekket ut, sier Karlsen.Samler regionen

2016 er femte gang Nord-Norge er i Berlin som samlet region, vi ser at de nettverkene som er bygd i løpet av disse årene blir brukt.

- Vi er eneste region som har vært med i fem år. Og det nordnorske maten har en ekthet og renhet over seg som blir godt mottatt. Særlig tyskere er svært begeistret for nord-norsk mat, natur og ikke minst folkene som bor i nord, sier Karlsen.

Fylkesmannen i Finnmark har prosjektledelsen, og deltakelsen finansieres av Innovasjon Norge og Utviklings- og tilretteleggingsmidler fra Fylkesmennene i de tre fylkene.

- Spesielt de siste årene har vi kommet fram til nye måter å samarbeide på. Og det er viktig for Nord-Norge å stå sammen som enhet. Vi får en slags lagfølelse som spiller en stor rolle, sier Karlsen.Flaksalt fra Saltstraumen

Nyheter denne gang er  kamskjell hentet rett opp fra sjøen på Nordlandskysten og flaksalt fra verdens sterkeste malstrøm i Saltstraumen. 

- Entusiasmen er høy og engasjementet er helt fantastisk, og visst du spør meg, så har vi den råeste standen i Berlin, for vi skiller oss ut, sier Karlsen.

Andre nyheter er mikrobrygget øl fra Bodø, villsau fra Vesterålen og lokalbrent kaffe tilpasset nord-norske ganer.

- Å måle effekten er litt vanskelig, men det vi ser helt konkret er at dette fører til nye konsept. Og når disse lykkes, trekker det helt klart folk til regionen, avslutter Karlsen.




Nøkkelord