Vil tette kunnskapshullet om Arktis med kvinnelist

Lesil McGuire, Jessica M. Shadian and Christin Kristoffersen have used each other as professional discussion partners ever since they met. Now they step up to the next level and establish the Arctic Agency Group as a company. (Photo: Private)
De vil tette kunnskapshullene om livet i Arktis, de fire damene som nå gjør forretninger ut at det som egentlig var et tilfeldig møte.

De møttes helt tilfeldig, men oppdaget at de jobbet med de samme verdiene. Det blir det nå business av. 

The Arctic Advocacy Group er navnet, og Christin Kristoffersen, Lesil McGuire og Jessica M. Shadian har ikke snauere ambisjoner enn at de vil tette litt av det kunnskapsgapet mange opplever 
mellom lokalbefolkning, investorer og arktiske stater. Selskapet skal være en rådgivende enhet for arktiske spørsmål for hele det globale Arktis. 

Christin Kristoffersen har bakgrunn som lokalstyreleder i Longyearbyen og møtte de andre på en konferanse i Canada hvor hun var en av tre kvinner i et ekspertpanel som diskuterte Arktis. Det ble starten på et faglig samarbeid og vennskap. 

- Det var så mange brikker som falt på plass da vi møttes, og siden har brukt hverandre som faglige samtalepartnere, forteller Kristoffersen. Men nå tar de altså arbeidet et skritt videre. 



Stødig kunnskapsbase

- Til sammen har vi en veldig trygg kunnskapsbase. Vi har bred politisk erfaring, og bred erfaring med folk, sier Kristoffersen.

Lesil McGuire er senator i Alaska, og Dr. Jessica M. Shadian er blant annet Nansenprofessor ved universitetet i Akureyri. Sammen skal de ta oppdrag som hjelper ulike aktører å snakke bedre sammen, være et bindeledd og forløser mellom statlig og lokalt nivå. 

- Vi ser at det er store hull mellom de overordnede strategiene som utvikles for disse områdene, med mange interessegrupper som skal ivaretas og de menneskene som bor i Arktis og de behovene og den kompetansen de har lokalt, sier Kristoffersen. Sammen med sine nye kolleger ser hun at det er like utfordringer i hele nord, enten det handler om Norge, Alaska eller Canada. 


Løfte lokalsamfunn

Lokalsamfunn som trenger bistand til å forklare sitt potensial og hvordan de er relevante er ett område Arctic Advocacy Group ser at det er bruk for dem. Et annet område er regional utvikling, hvordan regioner kan posisjonere seg slik at de blir mer synlig og hørt. 

- Vi ser forretningsaktører som vil investere i nordområdene og trenger hjelp til å forstå det lokale nivået, som ikke alltid helt stemmer med den strategien de ser utarbeidet på nasjonalt nivå. Og vice versa ser vi at lokalsamfunnene trenger bistand til å forklare sitt potensial og mål andre veien, vise hvorfor og hvordan de er relevante, forteller Kristoffersen engasjert. 

Målet er ikke snauere enn at de ønsker å løfte lokalsamfunn, enkeltmennester og regional utvikling. Alt gjennom et kunnskaps- og verdibasert perspektiv som skal styrke handlingskompetansen lokalt og regionalt over hele Arktis.  



Vil gjøre Arktis til forretningsområde

Arctic Advocacy Group satser stort og vil søke prosjekter de mener kan gi konstruktive og konkrete resultater innen næringsliv, utvinning av ressurser, bærekraft, infrastruktur og logistikkløsninger for både hele samfunn og enkeltaktører. 

- Målet er å gjøre bistand til nærings- og kunnskapsbasert utvikling av Arktis til et forretningsområde. Det vil vi gjøre gjennom å jobbe med og for dem som lever i nord, sier Kristoffersen. 

Alle tre er nordfra, og har et verdisett som vil sette sitt preg på arbeidet. Kristoffersen er selvstendig næringsdrivende og seniorrådgiver i internasjonale relasjoner i Conow i tillegg til å være partner i AAG.

- Vi etablerer oss alle som selvstendig næringsdrivende for å satse på AAG, sier hun. 

Nå gleder de seg stort til å lansere selskapet og begynne arbeidet. 

- Det er viktig for oss å jobbe verdibasert ut fra hvem vi er og hva vi kan,men vi er også opptatt av å gjøre god forretning av dette, og nå bare gleder vi oss, sier Kristoffersen.  



Sensitivt og empatisk 

At fire kvinnelige arktiseksperter kan gjøre ting litt annerledes er ikke Kristoffersen i tvil om. 

- Vi mener vår kompetanse er nødvendig for en kunnskapsbasert og klok utvikling av det geostrategisk viktige og sårbare området som Arktis er. Den sensitiviteten og empatien vi som ledere som selv er fra nord ha, er sammen med kompetansen vår en stor styrke å ta med inn i prosjektene vi skal jobbe med. 

- Hvorfor tror du det er en nøkkelfaktor? 

- Vi vet at folk vil jobbe med noen som de kan identifisere seg med. Alle tre har erfaring i å lede og utvikle arktiske samfunn, både innen kunnskap og næring, og i samarbeid med lokale og nasjonale myndigheter. At vi attpåtil er kvinner gjør at nye og flere grupper får mulighet til å identifisere seg med en større bredde arktisk ekspertise, sier hun. 



Upraktisk

Men, å starte nytt selskap er krevende nok om ikke gründerne er bosatt i tre forskjellige land i like mange tidssoner. Kristoffersen forteller at det er endel praktiske ulemper forretningsmessig, men at de er til å overvinne. 

- På den andre siden er den geografiske bredden en så stor fordel at det godt veier opp ulempene. Vi har forskningskompetanse fra hele det arktiske området, og er ulikt posisjonert. I møter med forretningsaktører har jeg opplevd at det er en kjempefordel å kunne alle "typene" Arktis, sier Kristoffersen med tanke på ulikhetene mellom mer tett befolkede områder i arktisk forstand som Nord-Skandinavia, og et mer spredt befolket Arktis, som lengst nord i Amerika. 

Nå skal kunnskapen de tre besitter brukes til kunnskapsbasert utvikling i samarbeid med lokale, regionale og nasjonale aktører. Med kvinnelist.




Read article in English.

Nøkkelord