Vil splitte Widerøe i flere selskaper

Widerøe la inn tilbud på alle ruteområdene i konkurransen, og har vunnet samtlige av dem. (Foto: Widerøe)
Planlegger å skille ut teknisk avdeling og stasjonsavdelingen som egne AS.
Planlegger å skille ut teknisk avdeling og stasjonsavdelingen som egne AS. 

Dette bekrefter styreleder Brynjar Forbergskog til High North News. 

- Widerøe har dyktige ansatte innenfor disse områdene, og vi mener det er potensial til å utvikle disse virksomhetene videre. Det er altså med positivt fortegn vi velger å gjøre dette, sier Forbergskog. 

De nye selskapene vil bli egne juridiske enheter, og få egen daglig leder. 


Vil selge tekniske tjenester 

Widerøe har det siste året hatt som mål å kutte 200 millioner kroner i kostnader, men fisjonen er ikke en del av en ny kostnadsstrategi. 

- Det er for å lage en struktur som gjør oss enda mer fokusert på driften. Vi vil videreutvikle det disse avdelingene arbeider med og på sikt tilby tjenester innen stasjonshandling og tekniske tjenester til andre i markedet, forteller Forbergskog. 

- Har dere planer om å flytte driften til andre steder enn i dag? 

- Nei, geografisk vil det se ut som i dag, og ligge i Bodø. 


Avgjort i høst

Tirsdag kveld ble det kjent at Widerøes direktør de siste seks årene, Lars Kobberstad, må gå. I pressemeldingen som kom i forbindelse med nyheten uttaler Brynjar Forbergskog at styret og direktør er enige om mål og retning for selskapet, men uenige om strategien for å nå disse målene. 

- Er det uenighet om å splitte selskapet som ligger bak direktørens avgang? 

- Nei, det er ikke dette som ligger bak. Beslutningen om å dele opp selskapet ble gjort allerede i høst. Når det gjelder endringen i ledelse ønsker jeg ikke å gå i detaljer om det. 



Ingen entusiasme

Petter Strand er tillitsvalgt i Norsk Flytekniker Organisasjon avdeling Widerøe. Han forteller at det er liten entusiasme blant de teknisk ansatte over fisjonen. 

- Det er ingen stor entusiasme å spore hos noen av dem jeg har snakket med. De ser ikke hensikten, og tror det samme kan oppnås med å fortsatt ha oss som en del av morselskapet, sier han. 

Samtidig har de respekt for at dette er noe styret vil gjøre, og ønsker ikke å ta noen kamp. 

- Hva vil det bety for dere å bli en egen juridisk enhet? 

- Den største forskjellen for oss kan bli pensjon. Vi har hørt noen tall, men vanskelig å få vite konkret hva de vil spare. 



Vil gjerne utvikle 

Eiernes planer om å utvikle teknisk avdeling og selge tjenester til andre er svært attraktivt  mener Strand. 

- Det er veldig attraktivt for oss å høre. Vi har for eksempel opparbeidet oss god kompetanse på såkalt livsforlengelse. Vi har kjørt et program som forlenger levetiden på våre Dash-8-100 med opptil 10 år. Det er en konkret tjeneste vi kan selge til andre med den flytypen, sier Strand. 







Brynjar Forbergskog. Konsernsjef i Torghatten ASA
Brynjar Forbergskog. Konsernsjef i Torghatten ASA

Nøkkelord