Vil samle kulturbedrifter fra hele Finnmark

Mette Westlie, daglig leder i Hermetikken næringshage i Vadsø, gleder seg over at kulturnæringen i Finnmark fortsetter å vokse. (Foto: Torill Olsen)

Hermetikken Næringshage i Vadsø jubler over at stadig flere kulturnæringsbedrifter etableres i Finnmark. Tidligere har Hermetikken bare favnet kulturbedrifter i Vadsø-området, men nå satser de på å samle aktører fra hele fylket.

- Hittil i år har seks nye bedrifter blitt medlemmer i næringshagen, og det er ganske mange med tanke på at vi er en kulturnæringshage, sier daglig leder Mette Westlie.

- Vi er kjempefornøyde og er helt sikker på at de nye bedriftene vil tilføre miljøet masse positivt! Så skal vi jobbe hardt for at alle våre medlemmer opplever en stor verdi av sitt medlemsskap. Av de nye som er kommet til er tre lokalisert i Vadsø og tre bedrifter lokalisert andre steder i Øst-Finnmark, forteller hun.

 

Vokser stadig

I Vadsø er nå både Trine Hamran Media, Frilanser Susanne Hætta og Trivselslaben AS blitt en del av Hermetikken-miljøet. I tillegg har Fix Film i Vardø, Govas Film og Mediaproduksjon i Tana og Grenseløsfestivalen i Sør-Varanger blitt medlemmer.

– Det er helt topp å få med kulturnæringsbedrifter fra andre kommuner. Verdien av nettverket for bedriftene øker, og det vil styrke næringssamarbeidet over kommunegrensene, sier Westlie.

Hermetikken Næringshage i Vadsø er landets første kulturnæringshage. Siden starten i 2001 har næringshagen utviklet seg til å bli et av landets mest sentrale miljøer for kulturnæringsutvikling.

Kulturnæringen en stor vekstnæring i Finnmark, og ifølge næringshagen vokser den mer i Finnmark enn ellers i landet.

I dag er det totalt 21 kulturbedrifter knyttet til Hermetikken i Vadsø.


Viktig tilbud i tøff hverdag

- Man hører mye om vekst i kulturnæringen, og for oss er det veldig allright å ha konkrete eksempler å vise til. Veksten skjer ikke først og fremst ved at de etablerte blir større, men at det kommer nye til. Vi har jobbet mye for kulturbedriftene her i Vadsø-området, men jobber nå for å være en kulturnæringshage for hele fylket. Det viser seg jo at det går an å være til for resten også, selv om vi ikke sitter nært hverandre, sier hun.

Tilbudet er viktig, på mer enn mange måter:

– Både for nyetablerte og etablerte bedrifter, tror jeg det oppleves som viktig å være en del av et større fagmiljø. Det kan både gi større og flere oppdrag gjennom at bedriftene samarbeider, de får tilgang til kompetanse og nettverk, og ikke minst har de likesinnede som de kan diskutere med og rådspørre. Det er godt å ta med seg i en tøff gründer-hverdag, sier Westlie.

Nøkkelord