Vil fremskynde Ofotbanen ytterligere

Fylkesråden for samferdsel i Nordland, Willfred Nordlund (SP) ønsker å få dobbeltsporet på Ofotbanen inn i første del av Nasjonal transportplan. (Foto: NFK).
Fylkesrådet i Nordland vil fremskynde dobbeltspor på Ofotbanen. Ber om en halv milliard i første del av Nasjonal transportplan (NTP).

 

Fylkesrådet i Nordland vil fremskynde dobbeltspor på Ofotbanen. Ber om en halv milliard i første del av Nasjonal transportplan (NTP).

- Vi ønsker Ofotbane-prosjektet inn i første del av planperioden. Ved å legge inn en halv milliard kroner i første del av perioden, får vi en adskillig tidligere start, sier fylkesråden for samferdsel, Willfred Nordlund.

- Fagetatenes forslag om å bruke 2 milliarder til dobbeltspor på Ofotbanen er bra, men en halv milliard bør tas inn umiddelbart, skriver Nordlund i en pressemelding.

Fylkesrådet ser det som meget positivt at fagetatene i forslag til NTP, foreslår at det bygges dobbeltspor Narvik-Riksgrensen og at Staten bidrar med 2 mrd. kroner til den første delen mellom Katterat-Riksgrensen og videre til Katterjåkk.

En lønnsom investering

Samferdselsråden er ikke i tvil om at prosjektet er lønnsomt for samfunnet, og er i dag selv på befaring sammen med, blant andre LKAB, for å sette seg enda bedre inn i kapasitetsutfordringene på Ofotbanen.

-Ofotbanen mellom Narvik og Riksgrensen, og Malmbanen videre til Kiruna, er av avgjørende betydning for LKABs malmtransport over Narvik havn. Banen spiller også en betydelig rolle for godstransport mellom Sør-Norge, gjennom Sverige til Narvik, i tillegg til en stadig større laksetransport ut på det Europeiske markedet.

Også økende turisttrafikk og annen persontrafikk er argumenter for å øke tempoet i realisering av dobbeltspor, sier samferdselsråd Nordlund.

Samkjørt satsing

Nordlund mener at Ofotbanen må sees i sammenheng med andre satsinger, eksempelvis strategien «Kyst til marked», der man skal få varene raskt og effektivt fra kysten til markedene i Europa og verden forøvrig.

-Uansett vil en prioritering av dobbeltspor på Ofotbanen være av samfunnsøkonomisk stor betydning. I tillegg gir den et miljømessig bidrag i det grønne skiftet, avslutter fylkesråd samferdsel, Willfred Nordlund.




 

Nøkkelord