Vil fremskynde havna på Svalbard med 100 millioner

Ap-talsmann Eirik Sivertsen viser til den akutte og prekære situasjonen i Longyearbyen som følge av kullprisen, og mener regjeringen somler med meldingen til Store Norske om hva som skal skje i framtiden. (Foto Lars Olav Helgerud)
Med en redningspakke på 100 millioner kroner ønsker nå transportpolitisk talsmann og stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) å få opp farta på kull-kriserammede Svalbard.

 

Med en redningspakke på 100 millioner kroner ønsker nå transportpolitisk talsmann og stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) å få opp farta på kull-kriserammede Svalbard. 

- Vi ønsker å forsere oppgradering og bygging av ny havnestruktur i Longyearbyen i henhold til Nasjonal Transportplan 2014 – 2023, og det er fordi Svalbard har en strategisk viktig beliggenhet for maritim utvikling og logistikk, sier Sivertsen.

Han viser til den akutte og prekære situasjonen i Longyearbyen som følge av kullprisen, og mener regjeringen somler med avklaringen i forhold til Store Norske om hva som skal skje i framtiden.

- Havneforholdene er allerede utredet, så det er bare å sette i gang. Det handler om å ha nye bein å stå på for Svalbardsamfunnet, samtidig med at norsk tilstedeværelse på øya er svært viktig, sier han.

Han vet ikke hvordan regjeringen stiller seg til forslaget om mer penger til havneprosjektet på Svalbard.

- Ingen av regjeringspartiene har uttrykt støtte til forslaget, men det skal behandles formelt i Stortinget førstkommende tirsdag, sier Sivertsen.


Staten må strekke seg langt

Sivertsen mener staten har et ansvar i forhold til å ivareta kompetansen i Store Norske, og at regjeringen må strekke seg langt gjennom å betale for å holde på den arktiske ekspertisen.

-Jeg mener staten må forberede seg på å betale for å opprettholde norsk suverenitet og et naturlig nærvær på øygruppa, samt for å ivareta kunnskapen Store Norske sitter på, sier Sivertsen, og legger til at det viktigste ikke er kortsiktig økonomisk profitt, men nærvær og tilstedeværelse.

Han mener søknaden til Store Norske om driftshvile i Svea og Lunckefjell, og samtidig fortsatt produksjon på to skift i Gruve 7 burde vært avklart tidligere.

 - Jeg antar det er to alternativer, som er presentert til lokalstyret, som diskuteres og vurderes. Og slik jeg ser det, må det være næringsminister Monca Mæland som mener noe er uklart, slik at hun ikke får tatt en beslutning. Det er hun som sitter med ansvaret, sier Sivertsen.


Lite kunnskap

Sivertsen mener det rettes for lite oppmerksomhet mot Svalbard, og at det er andre ting som opptar regjeringen enn å komme fram til en løsning for Store Norske.

- Regjeringen sitter i Oslo, og mye oppmerksomhet er rettet mot andre deler av landet, som sysselsetting på Vestlandet og Innvandring, sier han.

Han mener det er mangel på kunnskap og interesse hos det nasjonale politiske miljøet, som igjen resulterer i enda større utfordringer for Svalbardsamfunnet.

- Det som kjennetegner regjeringen helt siden i fjor høst, er at de har ligget bakpå i forhold til Svalbard, og da stopper utviklingen opp. For en kort periode går dette bra, men på lang sikt vil det skape problemer i forhold til en troverdig tilstedeværelse, sier Sivertsen.

 

Tar ikke stilling til Store Norske- løsning

 Sivertsen ønsker ikke å ta stilling til om gruvedriften bør legges ned, eller settes i driftshvile. Likevel tror han helt sikkert at Gruve 7 blir med videre, til kullkraftverket kan erstattes med noe annet for å lage energi på øya.

 - Jeg har ikke tatt stilling til detaljene, jeg er mer opptatt av nærvær og at man nå tar vare på den kritiske kompetansen som Store Norske besitter. Og at selskapet settes i en posisjon, slik at de har bein å stå på, sier Sivertsen, som også viser til Russland.

- Vi møter russere i Finnmark og på Svalbard. Og i forhold til dette aspektet er det svært viktig med tilstedeværelse og nærvær på øya, avslutter Sivertsen.

Les også "-Foretrekker driftshvile"
 




 

 

 

 

 

 

Nøkkelord