Vil drøfte større utenrikspolitisk frihet for Grønland og Færøyene

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne i går meddele at regjeringen ønsker å bruke 12, 8 milliarder danske kroner på forsvar de neste seks årene. (Arktivfoto: Magnus Fröderberg, norden.org)
Danmark vil drøfte større utenrikspolitisk frihet for Grønland og Færøyene. Det sier den danske statsministeren, Lars Løkke Rasmussen.

Danmark vil drøfte større utenrikspolitisk frihet for Grønland og Færøyene. Det sier den danske statsministeren, Lars Løkke Rasmussen.

Det er den grønlandske avisen Sermitsiaq som referer til et innlegg fra Løkke Rasmussen i Folketinget torsdag, der han åpnet for å diskutere ordninger for større utenrikspolitisk frihet for de to medlemmene av riksfellesskapet. 

Det har lenge, både fra færøysk og grønlandsk side, vært uttrykt misnøye med hvordan Danmark representerer de to minste partene i riksfellesskapet. Ikke minst fra Færøyene har det gjentatt ganger kommet krav om at den gjeldende fullmaktsordningen må utvides til også å gjelde i utenrikssaker.

Noe av problemet er, at statsrettslig er kongeriket, eller riksfellesskapet (Danmark/Grønland/Færøyene) ett rettssubjekt, og kan derfor ikke fremstå med mer enn én stemme. 

Nå sier imidlertid Løkke Rasmussen at han vil komme Grønland og Færøyene i møte, for å se om det kan finnes en eller annen løsning.

- Jeg har invitert til at vi setter oss ned sammen og ser på hvordan vi kan optimalisere de handlingsmulighetene som ligger innenfor de gjeldende juridiske rammene, samtidig som vi må se på forutsetningene for fullmaktsordningene, sier Lars Løkke Rasmussen.

 

 

Nøkkelord