- Vil aldri akseptere et kongressvedtak i mai som freder Lofoten, Vesterålen og Senja

Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi sier mange tillitsvalgte er frustrert og forbannet over at andre LO-forbund vil gå inn for noe som ødelegger arbeidsplasser i andre forbund. (Foto: Linda Storholm)
Nestlederen i Industri Energi Frode Alfheim er klokkeklar på hva han syns om forslaget om at LO skal gå inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeaktivitet.

Nestlederen i Industri Energi Frode Alfheim er klokkeklar på hva han syns om forslaget om at LO skal gå inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeaktivitet. 

- Det er en helt urealistisk politikk de legger opp til, sier han og viser til vedtaket fra Handel og Kontors landsmøte om varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Et generelt signal om å begynne avviklingen av næringen, legger han til. 

- Vi vil ikke forholde oss til et vedtak som det dersom LO-kongressen gjør det. Det er et forslag hverken vi eller Fellesforbundet vil kunne leve med, sier Alfheim. 


Grasrotopprør

På LOs olje- og gasskonferanse i Bodø i dag er den store snakkisen uten tvil grasrotopprøret fra Fellesforbundet, Industri Energi og Fellesforbundet. I en felles uttalelse fra grasrotnivå går Roar Abrahamsen, Dag Unnar Mongstad og Atle Tranøy hardt ut og krever konsekvensutredning av LoVeSe. 

Uttalelsen er en reaksjon på vedtaket fra Handel og Kontors landsmøte i forrige uke, som gikk inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. 


Frustrert og forbannet

Industri Energi har ikke behandlet spørsmålet på toppnivå, men nestleder Frode Alfheim forteller at lokale tillitsvalgte er både frustrert og forbannet.  

- Og det er klart at også som forbund er vi kraftig irriterte over at forbund i andre sektorer går ut på denne måten og ødelegger arbeidsplssene våre, sier Alfheim. 


Gå ut av LO?

Industri Energi har sitt landsmøte i slutten av april, helgen før LO-kongressen som nå ser ut til å bli en kamparena for konsekvensutredning eller ikke av petroleumsaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja. 

I grasrotuttalelsen som i dag skaper debatt på olje- og gasskonferansen i Bodø er det konkret forslag om at Fellesforbundet, Industri Energi og eventuelt andre venner av industrien bør vurdere å begynne prosessen og debatten med å melde seg ut av LO og danne et et nytt industrikartell. 

- Kan spørsmålet om Lofoten, Vesterålen og Senja sprenge LO?

- Det som skjer nå viser i hvert fall at det ikke er en ureell tanke for noen, sier Alfheim, men presiserer at forslaget foreløpig kommer fra grasrota, det er ikke tatt opp på sentralt nivå ennå. 

LOs olje- og gasskonferanse trekker store politiske navn og både olje- og energiminister Tord Lien og arbeidsminister Anniken Hauglie er blant dem som skal snakke. I morgen kommer også Jonas Gahr Støre, som kan bli Norges neste statsminister. Det eneste som er sikkert, er at uansett politisk farge må den sittende regjering ta innover seg at Norges inntekter fra petroleumsnæringen ikke er som de har vært.

Nøkkelord