- Vi trenger kompetansen hos folk som bor i Arktis

Hvordan hindre at det også i fortsettelsen er unge utdannede mennesker som er vår hovedeksport? Panelet besto av (f.v.) Alexandra Middleton, Elana Wilson Rowe, Eirik Sivertsen, Ida Pinnerød og Bjørn Olsen. (Foto: Linda Storholm)
Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) syns Arktisdiskusjonen altfor ofte glemmer folket som bor her. 

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) syns Arktisdiskusjonen altfor ofte glemmer folket som bor her. 

- Altfor ofte blir det bare isbjørner og isbreer, sier han. Under en debatt på Arctic Circle Assembly i Reykjavik tok Sivertsen til orde for mer samarbeid, han mener det er det som må til for å lykkes med utviklingen. 

- Også er vi helt nødt til å involvere folk som bor i Arktis. Ikke bare fordi de bør bli hørt, men fordi de har en kompetanse som er nødvendig for utviklingen. 

Han får støtte fra rektor ved Nord universitet, Bjørn Olsen, som mener det er viktig å satse mer på samfunnsforskning i Arktis, ikke bare naturvitenskap. 

- For å få folk til å bo i nord trenger vi ikke bare riktig kapital, vi trenger næringsliv, og å gjøre det mer attraktivt å bo i Arktis, sier Olsen. 



Dyster statistikk

Og tallene er dystre. Assistant Professor Alexandra Middleton, fra universitetet i Oulu jobber med Business Index North (BIN), en index som måler vekst i arktiske regioner. 

- Vi ser at andelen unge i BIN-området synker. I andre områder av landene vi undersøker er andelen unge økende, sier Middleton. 



Vår største eksportsuksess

For det er en enorm utfordring at alle peker på de store mulighetene i nord, samtidig som ungdommen "rømmer" området. Hvordan skal man utvikle næringslivet, redde klimaet og ta vare på mulighetene dersom det ikke er noen igjen bortsett fra folk som er ferdige med yrkeslivet?

- Den største eksportsuksessen til Arktis er unge utdannede mennesker, sier debattens ordstyrer og vår redaktør Arne O. Holm. Og peker på at det ikke bare er i Skandinavia vi opplever hjerne- og ungdomsflukt sørover. Problemet er i høyeste grad tilstede også i de amerikanske nordområdene. 






Nøkkelord