- Vi skulle hatt en nordisk Tinder

Erlend Bullvaag er dekan ved Handelshøgskolen Nord universitet. (Foto: Christine Karijord)
Dalende befolkningstall, rekrutteringsproblemer og mangelen på menn som satser på høyere utdanning. Dag en på nordområdekonferansen High North Dialogue handlet ikke bare om de arktiske vekstmulighetene, men også om de mange utfordringene som står i veien for den.

Dalende befolkningstall, rekrutteringsproblemer og mangelen på menn som satser på høyere utdanning. Dag en på den internasjonale nordområdekonferansen High North Dialogue handler ikke bare om de arktiske vekstmulighetene, men også om de mange utfordringene som står i veien for den.

- Vi skulle hatt en nordisk Tinder, sier Erlend Bullvaag, dekan ved Handelshøgskolen Nord universitet, halvt i alvor og halvt i fleip.

Blant de 350 tilhørerne på den internasjonale nordområdekonferansen High North Dialogue, som starter i Bodø i dag, er det både studenter fra inn- og utland, nordnorske landsdelspolitikere og arktiske ambassadører og næringslivsrepresentanter.

Konferansen i år handler om «Growth in the Arctic» - altså vekstmulighetene i nordområdene. At det er mange av de var flere av innlederne på dag en, deriblant næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, skjønt enige om. 

Likevel – utfordringene er mange – og den nedslående befolkningsutviklingen i nord gjelder langt fra bare de nordnorske fylkene.

Ståa er, som tallene i den ferske Business Index North-rapporten viser, ikke stort bedre i de nordlige regionene i Finland og Sverige, samt to av de nordligste regionene i Russland.

Les også: Business Index North: Synkende folketall og lav utdanning

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener nordområdene har et enormt potensiale til vekst,  men peker på rekrutteringsutfordringene som mange av bedriftene og selskapene i nord sliter med.

- Vi ser et kjønnsgap i Norge når det kommer til utdanning, og vi ser det særlig i nord. Flere menn må komme på banen, sier statsråden, som tror mange av fremtidsmulighetene i nord er knyttet til havet.

Anu Fredrikson, direktør i Arktisk økonomisk råd, mener det må gjøres en innsats for å gjøre det mer attraktivt å investere i Arktis. Hun tror på mer samarbeid og handelsfrihet, og ber politikerne være obs på at de ikke skaper barrierer for handelen når de inngår avtaler med andre land og EU.









Nøkkelord