- Vi har bevis for at Dallas Seavey ikke dopet hundene sine selv

Dallas Seavey decided to drop the Iditarod and rather go to Norway to compete in the Finnmark Race. (Photo: Marc Lester/Alaska Dispatch News)
Dette sier hundekjørerens advokat Clint Champion på vegne av sin klient Seavey, som for tiden er i Norge og forbereder seg til Finnmarksløpet i mars.

 

Dette sier hundekjørerens advokat Clint Champion på vegne av sin klient Seavey, som for tiden er i Norge og forbereder seg til Finnmarksløpet i mars.

I følge Anchorage Daily News forteller advokaten til hundekjøreren og fire ganger Iditarodvinner at en toksikolog nå har bevis for at Seavey ikke dopet hundene sine selv. På en pressekonferanse onsdag morgen kunne han legge fram analysen av dopingresultatene.

- Konklusjonen er at noen må ha gitt det forbudte stoffet til Seaveys hunder mellom to og fire timer etter at han kom i mål til en andreplass under Iditarod 2017, ikke mens spannet fortsatt var ute i sporet, sier Champion.

 

Advokaten til hundekjører og fire ganger Iditarod vinner forteller at en toksikolog nå har bevis for at Dallas Seavy ikke dopet hundene sine selv. (Photo Marc Lester/Alaska Dispatch News)

Omdømme

Ifølge Anchorage Daily News er målet med pressekonferansen klinkende klar: - Målet i dag er å gjenopprette Dallas omdømme og fjerne skyen av mistanke som har hengt over han de siste månedene, sier Champion.

Doping-kontroversen som etter hvert ble offentlig, startet i oktober da Iditarod-komiteen annonserte at urinprøver tatt fra fire av Seaveys hunder var positive, og at de viste høy konsentrasjon av det smertestillende legemidlet Tramadol.

Iditarod mente de ikke kunne sanksjonere hundekjøreren, da de ikke kunne bevise om han hadde dopet hundene sine eller ikke. I tillegg ble regelverket endret slik at alle hundekjørere selv er ansvarlig for egne hunders positive dopingtester i fremtiden.

Når ble hundene dopet?

I oktober, basert på resultatene av dopingtesten, sa Iditarod-komiteen at Seaveys hunder kunne inntatt Tramadol hvor som helst rett før de ble testet i Nome etter målgang, til femten timer før dopingtesten ble gjennomført. En tidslinje som også muliggjorde at hundene kunne inntatt Tramadol på siste sjekkpunkt.

Dette bestrider toksikolog Dr. Patricia Williams som mener tidsvinduet er mye mindre og noe helt annet. I sin uttalelse onsdag oppsummerte advokat Champion toksikologens foreløpige funn:

- Tramadol ble gitt til Seaveys hunder to til fire timer etter at Seavey avsluttet Iditarod 2017, og den høye doseringen støtter at legemiddelet er forsettelig gitt av en tredjepart. Mengden legemiddel som ble gitt var potensielt skadelig for hundene hans og ville ikke gitt noen konkurransefortrinn. Disse fakta er et klart bevis på at Seavey ikke dopet hundene sine, sier advokaten.

Han forteller at det er ukjent hvem som har gitt Tramadol til hundene, men at det ikke var Seavey eller noen fra hans team. I tillegg mener han det var feil av Iditarod-organisasjonen å offentliggjøre Seaveys navn.

- Det skulle vært gjort en intern undersøkelse, og dersom det ikke forelå bevis, så skulle Seaveys navn forblitt konfidensielt. For selv om ikke Seavey har blitt straffet, så har denne saken gjort han til syndebukk i doping-kontroversen. Nå må Iditarod renvaske hundekjøreren, sier advokaten.

Les også: Hemmelig rapport: Iditarod må ha ny tillit for å overleve






Nøkkelord