Vestnordisk råd vil observere i Arktisk råd

Under rådsmøtet i helgen underskrev Vestnordisk råd en samarbeidsavtale med Arctic Circle. Rådet ønsker også observatørstatus i Arktisk råd. Fra v.: Unnur Brá Konráðsdótttir, Island, (1. visepresident i VNR), Lars Emil Johansen, Grønland, (President, VNR), Sigríður Blöndal, (direktør for Arctic Circle) og Kári Páll Højgaard, Færøyene, (2.visepresident VNR). (Foto: VNR, Vestnordisk råd). .
Vestnordisk råd, som består av Grønland, Færøyene og Island, ber sine regjeringer om støtte for å oppnå observatørstatus i Arktisk råd.

 

Vestnordisk råd, som består av Grønland, Færøyene og Island, ber sine regjeringer om støtte for å oppnå observatørstatus i Arktisk råd.

Vestnordisk råd søkte egentlig om status som observatør allerede i 2014, men Arktisk råd har ennå ikke behandlet søknaden fra de tre medlemslandene.

Behandles i 2017

Under Arktisk råds ministermøte i Iqualit i Canada i april 2015 ble det bestemt at alle søknader om observatørstatus skulle utsettes til møtet i Fairbanks, Alaska, neste vår (2017). Da skal også Finland overta formannsklubba etter USA.

Tiden gir muligheter

-Dette gir både parlamentene og regjeringene en mulighet til å støtte opp om søknaede i perioden fremt mot ministermøtet i Fairbanks, sier lederen for Vestnordisk råd, Lars Emil Johansen fra Grønland, i en pressemelding etter rådsmøtet i Grindavik sist helg.

Allerede medlem

Det hører med i bildet at Island allerede er fast medlem av Arktisk råd, mens Grønland og Færøyene indirekte er faste medlemmer, gjennom sin tilhørighet til Danmark.

Arktisk råd består av Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA.

Faste observatører i Arktisk råd er Frankrike, Tyskland, Nederland, Polen, Spania, Storbritannia, Kina, Italia, Korea, Singapore og India.

 


 

Nøkkelord