Venstre: - Det mangler en masterplan for Nord-Norge

Venstres Ketil Kjenseth er leder av Stortingets energi- og miljøkomité. Han erkjenner at regjeringens nordområdestrategi må innebære at man begynner med å konkretisere noe, og mener Statkraft kan instrueres når det f.eks. gjelder datalager i nord.
- Man må kunne gi styringssignaler til Statkraft om mulig bygging av datalager i Rana. Det mangler en overgripende masterplan, sier Venstres Ketil Kjenseth.

 

- Man må kunne gi styringssignaler til Statkraft om mulig bygging av datalager i Rana. Det mangler en overgripende masterplan for industribygging i nord.

Venstres Ketil Kjenseth er leder i Stortingets energi- og miljøkomite, og han innser det bakvendte i å eksportere kraft fra Nord-Norge til underskuddsområder sørpå, for deretter å bygge kraftkrevende industri eller datalagre der.


Datalager i Rana

High North News brakte for en tid tilbake et intervju med direktør Arve Ulriksen i Mo industripark, der han blant annet pekte på det bakvendte i å bygge dyre overføringslinjer for kraft til Østlandet, fremfor å bruke kraften der den faktisk produseres.

Ved å bygge en mye rimeligere datakabel/fiberkabel nordover kan man for eksempel bygge datalager i Rana i stedet for i Vestfold, slik Statkraft legger opp til.

Kjenseth ser paradokset, og er langt på vei enig med Ulriksen. Og han erkjenner at regjeringens nordområdestrategi må innebære at man begynner med å konkretisere noe, gitt de store ambisjonene man har for Nord-Norge.


- Statkraft kan jo styres

- Det mangler nok en slags masterplan, et sektorovergripende helhetssyn på hva som kan gjøres, hva som er mulig å få til, sier Kjenseth.

Han peker på at mens kraft-/energioverføring og utbygging ligger til Statkraft og Statnett, så sorterer fiberutbygging under Samferdselsdepartementet.

- Men, sier Venstres komiteleder; -Statkraft kan man jo gi styringssignaler til, dersom man ønsker å rette oppmerksomhetene deres nordover. Poenget mitt er at man må tørre å prioritere, og i Venstre tør vi å snakke også om energikrevende industri i forbindelse med det grønne skiftet.

Han legger til at datakompetanse som sådan er en ganske mobil kompetanse i unge hoder.

- Dessuten er det nok enklere å legge datafiberkabel enn store kraftoverføringslinjer. Det siste er et stort arbeid.


Må tenke hele Nordkalotten

Vi vet også at Helgeland er et spennende område, ikke minst industrielt. Spørsmålet vi må stille oss er hvordan vi kan utnytte dette for å utvikle mulighetene i nord. Da må vi også tenke Nordkalotten under ett, både Sverige og Finland er interessant, sier Kjenseth.

Han konkluderer med at man trenger kraft og man trenger kjølingsmuligheter for etablering av datalagre.

- Da må vi få på plass fiber og folk. Og vi ser at fiberkapasitet er i ferd med å bli samfunnskritisk infrastruktur. Da må vi koble på de store statlige aktørene.



Regjeringen vil ha flere datasentre til Norge. Torsdag 22. februar lanserer næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen regjeringens datasenterstrategi på Rennesøy utenfor Stavanger.




Nøkkelord