Varsler dårlig grensekontroll mellom Norge og Russland

Belastningen er i følge politimester Ellen Katrine Hætta for stor for både tollere og politi og fasilitetene er for dårlig for å håndtere grensepasserende på Storskog tollsted. (Foto: Wikipedia commons/politiet)
Politimester Ellen Katrine Hætta i østfinnmark politidistrikt er bekymret for mangel på kontroll og er svært skuffet over at grensestasjonen Storskog nok en gang ble neglisjert i statsbudsjettet.


Politimester Ellen Katrine Hætta i østfinnmark politidistrikt er bekymret for mangel på kontroll og er svært skuffet over at grensestasjonen Storskog nok en gang ble neglisjert i statsbudsjettet.

- Vi har i dag en bygning som er utdatert både når det gjelder muligheter for kontroll og krav til personvern, sier politisjefen.

I vår trådte nye strengere regler for en mer systematisk, grundigere og utvidet grensekontroll i Schengen-området i kraft. Dette innebærer at alle som reiser fra eller kommer til et Schengen-land blir ID-kontrollert opp mot EU-registre. Dette medfører mer jobb ved tollstasjonen på Storskog, som fra før under et stort arbeidspress. Likevel ble det ikke bevilget penger til oppgradering av grensestasjonen under årets statsbudsjett.

- Den største bekymringen er at personer som ikke har lovlig adgang likevel kommer inn til Norge og Schengen, sier Hætta.

Den norsk-russiske grenseovergangen var sentral i slutten av 2015, der om lag 5.500 innvandrere kom syklende for å søke om asyl under flyktningkrisen i Europa. Det er politiet som har ansvaret for personkontrollen, mens Tollvesenet har ansvar for varekontrollen. Etatene samarbeider og har felles lokaler.

- Med mange kjøretøy og mennesker på et lite uteområde er det større risiko for at noen unndrar seg kontroll og krysser grensen ulovlig, sier politimesteren.

Hun mener bestemt at prissettingen på 750 millioner som Statsbygg mente et nytt stasjonsbygg ville koste er direkte feil.

- Enten må det være en skrivefeil, ellers så har noen regnet feil. Jeg mener bestemt at 250 millioner hadde vært mer innenfor med tanke på kostnad for en ny stasjon. Nå har det gått to statsbudsjett siden disse tallene kom, det er brukt 40 millioner på en konseptvalgutredning, og ingen ting skjer. Jeg mener det må gjøres en ny prisestimering, og det haster, sier Hætta.

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger er av samme oppfatning som politimesteren.

 - De ansatte har sluttet å melde ifra om avvik, for de vet at ingenting blir gjort, sier ordføreren.

Med en merkbar økning i trafikken, har situasjonen på Storskog grensestasjon eskalert. I dag er det i følge ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger vanskelig å kontrollere grensepasserende på en god nok måte. (Foto: Thomas Nilsen/The Independent Barents Observer).

Hektisk og uoversiktlig

En vanlig dag på Storskog er hektisk. Hver eneste dag kommer det faste rutebusser fra Russland som returnerer om ettermiddagen. Ekspedisjonsbygningen står 60 meter fra den fysiske landegrensen med begrenset plass for biler foran bommene. Et par hundre meter på den andre siden av grensen står en relativt nybygd russisk tollstasjon.

- Majoriteten av reisende er russiske borgere som drar på shopping i Kirkenes med grenseboerbevis. Andre reisende er norske grenseboere som kjøper drivstoff og andre varer i Russland. Det er også en stor andel russiske sjømenn som reiser over Storskog i forbindelse med av- og påmønstring.

I tillegg kommer ordinære reisende begge veier med visum til Russland eller Schengen.

- Vi trenger en stasjon som oppfyller kriteriene for en mest mulig effektiv grensekontroll. Større utearealer som vil for eksempel gi mulighet for å dele inn flere filer for å kunne skille ulike kategorier reisende og kjøretøy, sier Hætta.

Hun mener det er vesentlig å kunne skille Schengen/EU-borgere med tredjelandsborgere fra hverandre.

- Det er også behov for større og mer hensiktsmessige arealer innendørs i selve stasjonen, der vi i dag har kun fire passkontrolluker.

I tillegg mener politimesteren at det er et sterkt behov for bedre kontorlokaliteter.

Ikke god nok kontroll

Egentlig skal to kontrollere reisende inn og to skal kontrollere reisende ut. I tillegg skal det være en kontrollør som tar for seg andrelinjekontroll. I følge regjeringen skal all trafikk på Storskog kontrolleres i henhold til Schengen-avtalen om grenseovervåkning og inn- og utreisekontroll.

- Vi klarer ikke å ivareta andrelinjekontroll på en god nok måte. Og vi har ingen mulighet til å skille trafikken slik at den gå smidigere og være i henhold til regelverket, sier Hætta.

Det har vært merkbar økning i trafikk, og utviklingen på Storskog har vært særlig utfordrende etter at den nye veien ble åpnet i 2016. I tillegg antar politimesteren at ny bru og tunnel vil bidra til ytterligere trafikk.

- Vi behøver bedre kontorfasiliteter for å kunne gjennomføre blant annet andrelinjekontroll, der vi følger opp med ytterligere dokumentkontroll og samtaler. Vi behøver en bygning som er dimensjonert for en bemanning som er tilpasset situasjonen, sier hun.

Enorm belastning

Storskog er det eneste stedet det er lovlig å innpassere fra Russland. Tollstedet er dimensjonert for ca. 175 000 passeringer i året, men må håndtere det dobbelte. Kapasiteten overskrides til stor belastning for de ansatte.

- Det er åpenbart at vi ønsker at det settes av penger til et nytt grenseovergangssted på Storskog, sier Hætta.

Hun er svært skuffet over at Storskog nok en gang ble neglisjert i statsbudsjettet.

- Jeg er selvsagt veldig skuffet over at det heller ikke denne gangen kom noe på statsbudsjettet. Det virker som om alle er enige om at kapasiteten ikke er god nok, men det virker ikke til å være vilje til å bevilge penger til dette, sier politimesteren.

 

Smugling over Storskog. (Foto: Tollmyndighetene)

Tatt med 80 000 sigaretter

13 oktober i år ble en russiskregistrert bil stoppet i kontroll. Sjåføren sa at reisefølget på seks personer skulle på fisketur til Alta.

- Kontrollen av varebilen avdekket at den var konstruert for smugling, heter det i en pressemelding fra tolletaten.

Tollerne fant i alt 80780 sigaretter og seks liter brennevin i bilen. Tollbeslaget utgjør 255 000 kroner i avgifter.

 

Nøkkelord