Varmere Arktis påvirker dyrelivet negativt

Bearded seal north of Svalbard. (Photo: GRID Arendal/Peter Prokosch)
En rapport utarbeidet av mer enn 60 forskere i arktiske land slår fast at klimaendringene påvirker dyrelivet i Arktis negativt.


En rapport utarbeidet av mer enn 60 forskere i arktiske land slår fast at klimaendringene påvirker dyrelivet i Arktis negativt.

Rapporten ‘State of the Arctic Marine Biodiversity’ (SAMBR) går gjennom status og trender for alt fra mikroskopiske plankton og havbunnsdyr til fisk, sjøfugl og marine pattedyr som f.eks. isbjørn. Og resultatet er klart: Utviklingen er negativ, forteller Miljødirektoratet

Varmere klima gjør at det blir mindre havis, noe som i sin tur fører til at mange arter mister viktige leveområder. Mindre havis gir dårligere tilgang på mat, mer sykdom og redusert evne til reproduksjon for arter som normalt har sitt tilhold der. Man ser også at endringer som først rammer én art, får konsekvenser for andre arter gjennom endret adferd og f.eks. endringer i kosthold.

Resultatet er bestandnedgang.

Spredning av fremmede arter, og større innslag av arter fra sørlige områder, utgjør også en økende trussel for det marine miljøet i Arktis, forteller forskerne i rapporten.


Les hele rapporten her.




Read article in English

Nøkkelord