Vant prisen for beste arktiske prosjekt

Visit Arctic Europe (VAE) er kåret som vinner av Arctic Award 2017. Konkurransen Arctic Projects Awards Competition ble initiert av Interreg fond for å fremheve prosjekter som fokuserer på bestemte områder som er av stor betydning i Arktisk perspektiv. Rauno Posio, Katja Pettersen, Tero Rahikainen, Maikku Rattimo og Nina Forsell er prosjektledere. (Foto: VAE)
Visit Arctic Europe er kåret som vinner av Arctic Award 2017. – Dette er en stor anerkjennelse, sier den norske prosjektlederen Katja Pettersen.



Visit Arctic Europe er kåret som vinner av Arctic Award 2017. – Dette er en stor anerkjennelse, sier den norske prosjektlederen Katja Pettersen.

Visit Arctic Europe startet i 2015 med mål om å etablere seg som et enhetlig reisemål i den europeiske delen av Arktis, styrke grenseoverskridende samarbeid mellom små og mellomstore reiselivsbedrifter, øke turiststrømmen men 7-8 prosent og forbedre tilgjengeligheten til regionen.

- Siden den gang har prosjektpartnerne jobbet hardt med salg og utvikling av grenseoverskridende pakker, nettverksbygging for å bedre samarbeidet over grensene og vi har produsert og formidlet ny kunnskap underveis, sier Pettersen.

Prosjektet er et EU-program finansiert av Interreg Nord med en estimert tidsramme på tre år etter start i 2015. Budsjettrammen er på 6,4 millioner euro. Regionene som er med i samarbeidsprosjektet er Nord-Norge, Finsk Lappland og Nord-Sverige.

Det var stor suksess å spre informasjon om Visit Arctic Europe i Kina, et folk som er vill etter reiseopplevelser i nord. (Foto: Visit Arctic Europe))

Svært gode resultater

Visit Arctic Europe har resultert i 255 000 nye overnattingsdøgn med et estimert forbruk på 1500 norske kroner per døgn.

- Dette tilsvarer 380 millioner kroner, og ikke nok med det, prosjektet har også vært med å skape 164 nye reisepakker i regionen, forteller Pettersen.

I tillegg har det oppstått flere nettverkstiltak på tvers av landegrensene, og prosjektet har hatt sterk fokus på måloppnåelse.

- Det handler om å lage et bredt nettverk av reiselivsbedrifter og turoperatører, lage nye produkter og tenke kompetanseheving for å få sesongene til å vare lengre. Slikt får vi til gjennom samarbeid heller enn å tenke konkurranse, sier Pettersen.

Visit Arctic Europe er kåret som vinner av Arctic Award 2017. – Dette er en stor anerkjennelse, sier den norske prosjektlederen Katja Pettersen, nummer tre fra venstre. (Foto: Privat)

Møtes i Rovaniemi

Denne uken møtes alle Visit Arctic Europe-samarbeidspartnere i Rovaniemi. Der skal man kaste et blikk på det som allerede er oppnådd i prosjektet gjennom presentasjoner.

- Målet videre er å styrke grensesamarbeid og lage enda sterkere og større nettverk for å utvikle det arktiske Europa ytterligere som en høykvalitets helårs destinasjon, forteller Pettersen.

For potensialet innen turistnæringen er stort i nord.

- Det handler om å formidle «Arctic feelgood», sier Pettersen.

Nøkkelord