Valg på Grønland: Barn, fisk, flyplasser og litt selvstendighet

Siumut’s Karl Kristian Kruse (left) is open to modify the proposed new fisheries legislation on Greenland should the party return to government following the April election. Party and government leader Kim Kielsen (right) will not set a fixed date for Greenland’s independence; it should happen “whenever the people is ready for it”.
Barns rettigheter, bygging av nye flyplasser, fiskerilovgivning – og fremtidig selvstendighet - står øverst på valgkampprogrammet til Siumut på Grønland.

 

Barns rettigheter, bygging av nye flyplasser, fiskerilovgivning – og fremtidig selvstendighet står øverst på valgkampprogrammet til Siumut på Grønland.

Grønlands største parti, sosialdemokratiske Siumut, vil gå inn i valget med flere hovedoverskrifter enn et selvstendig Grønland.

Partilederen Kim Kielsen, som også leder selvstyreregjeringen Naalakkersuisut, peker særlig på barns rettigheter og vilkår på Grønland. 

Det er en kjensgjerning at mange grønlandske barn og unge lever under vanskelige og til dels svært kritikkverdige forhold.

Det vil Siumut gjerne gjøre noe med.

Et annet viktig punkt for partiet blir utbygging av nye flyplasser, ikke minst med tanke på reiselivsnæringen og dessuten den generelle infrastrukturen i landet.

Det temaet som har bidratt sterkest til at det nå er skrevet ut nyvalg (den 24. april) er forslaget fra Naalakkersuisut om ny fiskerilovgivning.

Under presentasjonen av Siumuts valgprogram presiserte ministeren for fiske og fangst, Karl Kristian Kruse, at partiet fortsatt vil arbeide for at fiskeressursene skal fordeles på flere hender.

Kruse medga imidlertid at de mange og sterke reaksjonene som har kommet, ikke minst fra den etablerte fiskerinæringen selv, gjør at de nok vil justere noe på lovforslaget, dersom de ender opp i regjering også etter valget.

Den minste koalisjonspartneren i dagens regjering, Partii Naleraq, har sagt at det vil arbeide for Grønlands løsrivelse fra Danmark i 2021.

Siumutleder Kielsen vil ikke være med på å sette noen dato for selvstendighet, men slår bare fast at partiet vil arbeide for løsrivelsen "når befolkningen er klar".

 

 

Nøkkelord