Utviste diplomater forlater Storbritannia

Britenes statsminister Theresa May ga i forrige uke 23 russiske diplomater en uke på seg til å forlate landet. Siden har Russland svart - med å utvise eksakt like mange. (Foto: HM Government/Wikimedia Commons)
I dag forlater de russiske diplomatene, som i forrige uke ble utvist fra Storbritannia, ambassaden i London.


I dag forlater de russiske diplomatene, som i forrige uke ble utvist fra Storbritannia, ambassaden i London.


Det melder nyhetsbyrået AP.

Diplomatene fikk en uke på seg til å forlate landet, etter at Russland ikke ga tilstrekkelige svar på statsminister Theresa Mays spørsmål om landets angivelige rolle i giftangrepet mot eksspion Sergej Skripal og hans datter. De to ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury søndag 4. mars.

Det nordatlantiske råd, som er NATOs øverste politiske beslutningsmyndighet og som ledes av forsvarsalliansens generalsekretær Jens Stoltenberg, fikk i forrige uke en grundig orientering om situasjonen av britenes statsminister. Utvisningen er Storbritannias største på 30 år.

Forsvarsallianses ledelse er dypt bekymret over «det første offensive tilfellet av bruk av nervegift på alliansens territorium siden NATOs opprettelse». 

I pressemeldingen som kom fra NATOs hovedkvarter i forrige uke betegner de angrepet som et klart brudd på internasjonale normer og avtaler.

Russland har denne uken bedt Storbritannia legge frem bevis på den påståtte, russiske innblandingen – og har også svart med å utvise 23 britiske diplomater fra Russland.




Nøkkelord