Uten enighet i nord blir Nord-Norge én region

Førstevalget til regjeringspartiene er at alle de tre nordnorske fylkene slås sammen. SKal Nord-Norge i framtiden bestå av to regioner må det bli enighet før sommeren.
Hvis Nord-Norge skal deles i to regioner må løsningen være klar før sommeren. Eller?

Hvis Nord-Norge skal deles i to regioner må løsningen være klar før sommeren. Eller?

- I utgangspunktet er det én region i Nord-Norge det er enighet om, sier stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H). Skal det bli to regioner må Nord-Norge selv finne ut av det, og det må skje før stortinget skal vedta regionreformen før sommeren. 

- Jeg sjekket det med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i går, og han sier at dersom Stortinget blir enige om to regioner er det helt ok, inntil det forholder de seg til én region i nord, legger hun til. 

I avtaleteksten som regjeringspartiene ble enige om står det at "Regjeringen blir bedt om å gjennomføre en egen prosess der det blir brukt litt tid på å finne inndeling i Nord-Norge for å få til 1 eller 2 regioner."
Men hva denne prosessen går ut på, eller hva "litt tid" innebærer er ikke så opplagt.


Gjennomføring 2020 

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ikke fått noe oppdrag sier de til High North News, og viser til Høyres partikontor på Stortinget. De ba oss snakke med stortingsrepresentant Ingjerd Schou, som sitter i kommunal- og forvaltningskomitéen.

Hun forklarte at avtalen er inngått, og at avtaleteksten vil bli ivaretatt i stortingsproposisjonen som Regjeringen vil komme med i løpet av våren.

- De legger fram proposisjonen i vår, og etter det skal vi behandle den i Stortinget, de får ikke mer tid enn det, så det er bare å begynne å snakke det! sier hun om de tre nordnorske fylkene. 

Men hvem har ansvaret for å snakke? Er alt nå opp til de tre fylkesrådslederne i Nord-Norge? De som allerede har snakket og konkludert? Hvem er det som skal fortelle Stortinget hva Nord-Norge vil? 



Har tatt ansvaret 

Høyres gruppeleder i Nordland, Kai Henriksen, forteller at han nå har tatt kontakt med sine gruppelederkolleger i Troms og Finnmark for å snakke om veien videre.

- Vi har tatt ansvaret innover oss og allerede tatt kontakt. Nå handler det om å snakke godt sammen og snu alle steiner for å finne den beste løsningen, sier Henriksen og legger til at det vil bli lagt opp til samtaler med alle involverte.

På Stortinget har Margunn Ebbesen tatt initiativ til å samle stortingsrepresentantene fra Nord-Norge som representerer regjeringspartiene, i praksis altså Høyre og Fremskrittspartiet. I tillegg er fraksjonslederne i Venstre og KrF invitert. 

- Vi må møtes og diskutere hvilken løsning vi ser for oss, sier Ebbesen. Hun legger til at hun rent personlig tror 2 regioner er bedre for Nord-Norge enn én stor region, men at hun går inn i diskusjonen for å lytte til gode argumenter den ene eller den andre veien. 



Klaging på manglende oppgaver

I de siste dagers mediedekning av regionreformen har det fra Arbeiderpartiets leir vært klaging på at Regjeringen ikke har kommet med innholdet i reformen, oppgavene som skal følge grenseforflytningene. Fra Høyres side har det vært klaging på at Arbeiderpartiets fylkesledere ikke har gjort jobben med å finne en løsning. 

Overfor High North News etterlyser Margunn Ebbesen at Tomas Norvoll kommer med en mer konkstruktiv tilnærming i saken. 

- Hvis han ønsker to regioner bør han ta kontakt nå, sier hun. 

Kai Henriksen uttrykker også skuffelse over at ikke fylkeslederne har lykkes med å komme til enighet i denne saken. Han mener at fylkespolitikerne ikke har tatt på alvor det oppdraget de fikk.

- Fylkeslederne har kræsjet forhandlingene, sier Henriksen.

At Tomas Norvoll og Cecilie Myrseth har etterlyst hvilke konkrete oppgaver som skal flyttes med reformen mener han bare er en unnskyldning for at de ikke ønsket å kjøre en reell prosess. 



Folket vil ikke

Høsten 2016 viste to ulike meningsmålinger, utført for Amedia og NRK at folk i landsdelen ikke ønsker sammenslåing. 

- Hvordan skal dere overbevise innbyggerne i nord om at det er rett å slå sammen fylkene? 

- Dette er et overordnet ansvar som Stortinget og fylkespolitikerne må ta, for det handler om hvilke oppgaver de ulike forvaltningsnivåene skal ha. Jeg tror ikke man klarer å få et godt svar i en meningsmåling på et spørsmål som folk flest ikke har satt seg inn i, sier Henriksen. Han mener det er fylkespolitikerne som kjenner hvor skoen trykker, og viser til at det på fylkesnivå er blitt mindre å gjøre etter at sykehusene forsvant. Nå må det bli større enheter -og større oppgaver. 

- Dette handler mest om oppgaver, ikke geografi. Motivet bak reformen er jo en modernisering av offentlig sektor, legger han til. 

- Så avstandene i nord betyr ikke like mye som antall innbyggere i en ny region? 

- Ja, det betyr i hvert fall ikke så mye som debatten har gitt inntrykk av. Folketallet betyr mer. Det er en stor ulempe å bo spredt, men i en stor region er det viktigst å få tatt beslutningene i et regionalt perspektiv -noe vi ikke får til i dag, sier Henriksen. Han viser til at Nord-Norge sett utenfra er et samlet sted, mens man i landsdelen nå snakker med forskjellige stemmer.

Om det fra 2020 skal være en eller to "stemmer" er kanskje avgjort før ferien.

Nøkkelord