Unge lederspirer får en "tjuvstart" i Arktis

According to leader Laura Johanne Olsen, networking is vital and goes on more or less all the time wherever you are. She argues that the Emerging Leaders programme provides aspiring young leaders with a head start on their career life. (Photo: SALT)
Før fikk arktiske akademikere sitte i fred i sitt miljø. Slik er det ikke lengre – etter at nettverksprogrammet «Emerging leaders» tok fart.



Før fikk arktiske akademikere sitte i fred i sitt miljø. Slik er det ikke lengre – etter at nettverksprogrammet «Emerging leaders» tok fart.

- Arktis er et globalt knutepunkt. Et naturlig møtested mellom nord, sør, øst og vest. Arktiske akademikere og bedriftsledere har kanskje tidligere fått sitte i fred i sitt arktiske miljø, men Arktis er nå en yrende aktiv «metreopol» med polhavene som bindeledd ut i alle himmelretningene, sier prosjektleder for nettverksprogrammet Laura Johanne Olsen i SALT.

Hensikten med nettverksprogrammet «Emerging Leaders» var å skape et møtested og en kunnskapsreise for unge forskere og ledere i det høye nord. Hovedtanken bak nettverksprogrammet kom etter en erkjennelse hos Akvaplan-nivas direktør Salve Dahle og direktør i Conoco Phillips, Ole Lindefjeld.

- De så at det først var langt ut i karrièren at man har nettverk som er såpass omfattende at man virkelig kan utvikle ideer sammen med aktører fra andre næringer og sektorer. «Emerging Leaders» springer derfor ut av tanken om å gi unge forskere og unge ledere en tidlig start på nettverksbygging. Det er jo nettopp i møtene mellom folk på tvers av disipliner og sektorer at de beste ideene får grobunn, sier Olsen.

Et «hot» møtested i Arktis

Emerging Leaders er et sideprogram under Arctic Frontiers som nå har utviklet seg til å bli et stort og attraktivt møtested i Arktis.

- Det har blitt det møtestedet. Emerging leaders har blitt de yngste sin mulighet til å knytte kontakter inn mot viktige aktører som allerede har en betydning for utviklingen i Arktis, forteller prosjektlederen.

Hun poengterer viktigheten av at unge menneskers perspektiv og meninger blir ivaretatt og tatt med på råd.

- Derfor legger vi opp til en presentasjon ved Emerging Leaders under Arctic Frontiers, hvor deltakere får si sine meninger om hvordan vi best kan ivareta mulighetene i nord, forteller hun.

Viktige spørsmål på agendaen

I januar 2018 møtes de kommende deltakerne i Emerging Ledes 2018 i Bodø. Da settes sikkerhetspolitikk på agendaen, og diskusjonen rettes mot utfordringer knyttet til søk og redning i nord.

- Dagen etter skal vi mønstre Hurtigruten over til Lofoten, hvor vi retter søkelyset mot historisk og fremtidsrettet næringsutvikling. De siste dagene tilbringer vi i virkelig arktiske omgivelser i Tromsø, forteller Olsen.

Gjennom hele turen er det viktig med et høyt faglig nivå og ikke minst et bredt sosialt tilbud.

- Det viktigste er at de unge møtes og knytter kontakter som de kan høste av i sin kommende karrière i Arktis. Og tenk så heldig vi er som får ha med oss den canadiske ambassadøren til Norge, Artur Wilczynski på turen. Han er en viktig og svært inspirerende mentor for oss alle, sier nettverkslederen.

Hun forteller at mange av de som deltar i programmet aldri har vært i Norge før.

- Selv om mange av de som deltar har en arktisk vinkling på sitt arbeid, er det ikke alle som har vært så langt nord før. For de fleste er vår norske Arktis svært ulik deres egen Arktis, forteller Olsen.

Skremmende forsøpling

Selv om Arktisk er forskjellig fra land til land, er det enkelte store tema som går igjen og er felles for alle.

- De mange mulighetene til demografisk og næringsmessig utvikling er samtidig kimen til flere av utfordringene, og tema for årets Arctic Frontiers er «connecting the Arctic», forteller Olsen.

Hun forteller at klimaendringer og marin forsøpling er de aller største utfordringene i Arktis, men at et varmere Arktis likevel åpner opp og gjør deler av ishavet tilgjengelig for flere næringsaktører innen blant annet petroleum, shipping, reiseliv, fiskeri og havbruk.

- Marin forsøpling hoper seg opp i arktiske farvann. Dette truer alt av marint liv. Vi ser at plastsøppel ligger tykt på den arktiske havbunnen som rundt europeiske storbyer. De siste årene har man sett en økning på 50 prosent mer plast i nordlige farvann, og dette er skremmende, sier nettverkslederen.

Hun mener det er et stort behov for unge ledere som kjenner hverandres utfordringer, slik at Arktis allerede nå kan møte disse med velfungerende løsninger.

- Behovet for internasjonale forpliktelser og ordninger for hvordan håndtere og levere herreløst avfall i Arktis er prekært, sier Olsen.

At deltaker Kristian Amundsen fikk sitt møte med Børge Brende taler ifølge Laura Johanne Olsen sitt om mulighetene for nettverksbygging i Emerging Leaders. (Foto: Laura Johanne Olsen/Emerging Leaders)

Muligheter er også utfordringer

Der mange ser muligheter finnes det ifølge Olsen vel så mange utfordringer.

- Jeg tenker at vi må se det store bildet samlet. Vi må gripe muligheter som legger til rette for en bærekraftig næringsutvikling i takt med fremtidige generasjoners demografiske utvikling. Arktis er i rask endring. Vi må snakke sammen, sier hun.

Og det å bli kjent med hverandre og få muligheten til å fortelle høyt hvordan man kan ivareta et feller Arktis er derfor viktig.

- Vi har helt klart ikke sett den beste løsningen på Arktiske utfordringer enda, og hvem vet, kanskje kommer Emerging Leaders 2018 frem til de best fungerende og beste løsningene på akkurat disse utfordringene, sier Olsen.

Spennende forbindelser

Selv om det ikke alltid er like enkelt å måle, forteller Olsen at det allerede har oppstått spennende forbindelser i nettverksbyggingen.

- Vi ser noen spennende forbindelser som med stor sannsynlighet har oppstått i kjølvannet av Emerging Leaders, forteller Olsen.

Hun viser til da en canadisk deltaker ble invitert til å presentere livet blant inuitter på den canadiske ambassaden for en bredde europeiske utenriksministere og diplomater.

- I tillegg synes jeg det er spennende når unge forskere som Kristian Amundsen får treffe tidligere utenriksminister Børge Brende. Og når en av deltakerne får seg jobb i den Europeiske Romfartsorganisasjonen ESA i Paris. Nettverksbygging er viktig og foregår strengt tatt hele tiden overalt hvor du er. Emerging Leaders gir fremragende unge ledere en «tjuvstart» inn i karrièrelivet, smiler Olsen.






































Nøkkelord