UiO-rektor: - Universitetene må gå dypere inn i Nordområdene

Rektor Ole Petter Ottesen ved Universitetet i Oslo mener det er universitetene som har den faglig bredden til å forstå og takle utfordringene i Arktis og at de nå må gå dypere inn i Nordområdene. (Foto: Universitetet i Oslo)
Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo mener at utfordringene i Arktis er mange og komplekse, og at det kun er universitetene som har den faglige bredden som trengs for å kunne forstå dem og takle dem.


Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo mener at utfordringene i Arktis er mange og komplekse, og at universitetene i samarbeid med andre institusjoner har den faglige bredden som trengs for å kunne forstå dem og takle dem.

- Som forskere må vi snu oss. Arktis har lenge vært en bakgård, forskningsmessig så vel som politisk. Nå må vi vende blikkene våre mot nord i større grad enn før. "From the back yard to the front porch" kan være en god beskrivelse av hvordan Arktis nå framstår som et stadig viktigere område for tverrfaglig forskning, sier Ottersen.

Ottersen er en av søkerne på stillingen som direktør for Forskningsrådet
Du får ikke bare det du ser. 90 prosent er under overflaten. (Photo: Paul Gierszewski/Wikimedia)

Tverrfaglighet

Ottersen mener at tverrfaglighet er nøkkelordet for nordområdeforskningen, og at disipliner som biologi, geologi, antropologi, jus, paleontologi, meteorologi og samfunnsvitenskap må samarbeide tett for å besvare viktige spørsmål i nord.

- Disse disiplinene må samarbeide for å danne et kunnskapsgrunnlag for kloke politiske beslutninger. Ressursene og mulighetene i nord er mange, men like stor er sårbarheten, sier Ottersen.

Og det er mange viktige spørsmål som behøver svar.

- Hvor befinner oljeressursene i Arktis seg, og kan de utnyttes uten at det går på sikkerheten løs? Hvilke utfordringer står urfolkene i Arktis overfor? Holder internasjonal styring tritt med endringstakten i Arktis? Alle disse spørsmålene krever tverrfaglig forskning og samarbeid, spør Ottersen, som mener nordområdene er tiltagende viktigere, og at universitetene i samarbeid med andre institusjoner må ivareta det ansvaret de har.


Dypere inn i Arktis - nytt prosjekt


- Vi må bli mer synlige, vi må gå for kvalitet og originalitet, og vi må bli flinkere til å identifisere de sentrale problemstillingene. Og for å bidra til dette må vi skape møteplasser og legge til rette for at disiplinene kan snakke sammen, sier Ottersen.

Og det er derfor Universitetet i Oslo har presentert sin nordområdeforskning under én paraply.

- Nylig bevilget Nordforsk støtte til et Nordic Center of Excellence,Resource Extraction and Sustainable Arctic Communities (REXSAC), der antropologer fra UiO deltar, sier Ottersen.

Den andre norske partneren er The Norwegian Institute for Cultural Heritage Research, (NIKU).

Prosjektet ledes fra Stockholm og vil ta for seg kulturelle, sosiale, økologiske og økonomiske dimensjoner ved gruvedrift og oljevirksomhet i Arktis, med særlig vekt på konsekvensene for arktiske samfunn.

- Nordområdeforskningen behøver både humanister og samfunnsforskere for å besvare de store spørsmålene, sier Ottersen, som selv skriver om temaet i sin egen blogg.

 

UiO har stort fokus på nordområdene og vil i tiden fremover satse på bedre profilering av den brede og varierte kompetansen som finnes på nordområdene ved UiO, samt på profilering av forskning og andre aktiviteter relater til nordområdene. (Foto: UiO)

Nøkkelord